Zonder herdenken geen toekomst

‘Zoveel mensen gaven hun leven zodat we nu in een vrij land leven’. Dat alleen al is de moeite van het jaarlijks herdenken waard. Bovendien is 2015 een kroonjaar want het is precies 70 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Egge Hartog, medeorganisator van de herdenkingsdienst die op 4 mei 18:15 plaatsvindt in de Oostzijderkerk, Zuiddijk 1 in Zaandam.

De herdenkingsdienst is onder de koepel ‘Hart voor Zaanstad’ voorbereid. Dit is een netwerk van Zaanse kerken en christelijke organisaties. Het thema luidt ‘Zonder gedenken geen toekomst’. Dit jaar is het een bijzondere herdenking met een aantal opvallende onderdelen zoals aansluiting op de jaarlijkse Stille Tocht die door het 4 Mei Comité wordt georganiseerd. Daarmee wordt een stukje historie in ere hersteld. Want in het verleden begon de Stille Tocht vaak bij de Oostzijderkerk. Later is het beginpunt naar de Dam verplaatst.

Versterking

‘In het begin was niet iedereen gecharmeerd van ons initiatief’, zegt Egge eerlijk. ,,Maar toen we uitgelegd hadden waarom we graag op deze wijze mee wilden doen en de tijden van onze dienst lieten aansluiten op de Stille Tocht, vonden van harte ondersteuning. Nu versterken wij elkaar en wordt de herdenkingsdienst juist heel fijn gevonden als onderdeel van de totale herdenking van 4 mei.”

Peter H. Heere, voorzitter van het 4 mei-comité Zaandam liet weten aan Hart voor Zaanstad: ,,De leden van het 4 mei-comité Zaandam juichen uw initiatief zeer toe. Wij zouden wij het mooi vinden als de Stille Tocht dit jaar weer bij de uitgang van de kerk te starten. Op deze wijze kunnen alle aanwezigen in de kerk aansluitend deelnemen.”

Bijzondere getuigenis

Door de aansluiting is een gepaste herdenking gerealiseerd die om 18.15 uur begint met de ingetogen kerkdienst. Bijzonder onderdeel is de getuigenis van Henk Weegereef. De ruim 90-jarige oud-verzetsstrijder vertelt in een persoonlijk verhaal hoe er werd gestreden zodat wij nu in vrijheid mogen leven.

Het programma laat verder onderdelen zien als liederen uit verschillende tradities. Organist Dub de Vries verzorgt daarbij de muzikale begeleiding, evenals het koor van de Jozefparochie en een band van de Kerk van de Nazarener. Voorganger is ds. Sjaak Visser.

Gedichtenwedstrijd

‘Een ander mooi onderdeel van de herdenking is het ingetogen optreden van de 11-jarige cellist Alex Sao. Hij speelde onder meer tijdens de Holocaust Memorial Day afgelopen januari in Zaandam’, licht Egge Hartog toe. Daarnaast wordt er een gedichtenwedstrijd georganiseerd onder middelbare scholieren en de Zaanse jeugd. Het winnende gedicht wordt voorgedragen tijdens de dienst. Thema van de wedstrijd is gelijk aan het thema van de dienst: ‘Zonder herdenken (gedenken) geen toekomst’.

Egge Hartog: ‘We verwachten onder de bezoekers ook mensen die familieleden hebben verloren en dat willen herdenken. Als passend gebaar daarbij bestaat daarom de mogelijkheid van het aansteken van kaarsjes.’

Aansluitend Stille Tocht

Om 19.05 eindigt de herdenkingsdienst waarna bezoekers aansluitend vanaf de Oostzijderkerk kunnen deelnemen aan de Stille Tocht. Die vertrekt om 19.10 uur en voert langs enkele monumenten om te eindigen bij het centrale Verzetsmonument in het Plantsoen van het Verzet aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat in Zaandam. De Stille Tocht komt daar omstreeks 19.45 uur aan. Vervolgens vindt bij het monument van 19.50 uur tot 20.30 uur de jaarlijkse dodenherdenking plaats.

About Webredactie Ellis van Atten
Ik heb dit artikel op de website geplaatst als lid van de webredactie. Dit betekent dat het niet door mij geschreven is. Wilt u reageren op dit artikel, dan kan dat door hier onder een commentaar toe te voegen. Uw commentaar is dan voor iedereen leesbaar. U kunt er ook voor kiezen om een email te sturen naar de webredactie, door te klikken op de link hieronder. De leden van de webredactie zijn Neeltje, Roselien, Christien en Marja.

Categorieën: Dienst, Over de diensten | Tags: , , , , | Geplaatst op 25 april 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

1 Reactie

  1. door HenK Jans

    Op 30 april 2015

    Hallo Beste mensen een prachtige gelegenheid om weer eens de binnen kant van de Oostzijderkerk te zien
    Ja en dan ook nog eens met een indrukwekkende herdenking van wat er 70 jaar geleden gebeurd is, samen zingen en luisteren onder begeleiding van het prachtige Flaes en Brunjes orgel. Laten we allen even stil staan en luisteren naar de mooie woorden van degene die het van dichtbij mee hebben gemaakt.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856