Zomaar vertoeven bij God, bezinnen in de 40-dagentijd

Ingezonden door ds. Sjaak Visser

We leven midden in de veertigdagentijd. Hoe vul je die zinvol in? Hieronder staat een mooie inkleuring door pater jezuïet Nicolaas Sintobin. Meer weten over deze pater

De 40-dagentijd is voor vele christenen een intense tijd waarin je ‘back to basics’ komt. Waar leef je eigenlijk voor? Hoe kan je God de plaats geven die Hem toekomt? Van oudsher heeft de 40-dagentijd drie grote pijlers: gebed, soberheid en solidariteit. Hier enkele tips. Niet om alles tegelijk te doen. Het gaat niet om geestelijke krachtpatserij. Wel om te ontdekken wat jou dichter brengt bij de levende Heer.

 1. Gebed

Zo maar vertoeven bij God

 1. Dank God bewust bij het begin en aan het einde van de dag. Waar kijk ik naar uit deze morgen? Waarvoor wil ik God deze avond danken?
 2. Lees ‘s morgens enkele verzen uit de Bijbel en herkauw die gedurende de dag. Via www.ignatiaansbidden.org  kan je elke dag van de 40-dagentijd zo’n stukje uit de Bijbel in je postbus krijgen.
 3. Blijf na het avondmaal, vóór het afruimen en afwassen, enkele minuutjes in stilte aan tafel zitten, na eerst enkele verzen uit de Bijbel te hebben gelezen.
 1. Soberheid

Vrijer komen te staan t.o.v. wat niet (van) God is om dichter bij Hem te komen

 1. Kies ervoor je te onthouden van alcohol, dessert, seks, internet, televisie, radio, enz.
 2. Kies ervoor om meer leuke dingen te doen als je eerder de neiging hebt om best strikt te leven en te werken: elke week één avond naar de bioscoop, op zaterdagmorgen heerlijk gaan wandelen in de natuur, op zondag toch maar een fles wijn openen, enz.
 3. Scherp je aandacht voor Gods schepping aan: energieverbruik verminderen; vervuilend transport vermijden; niet recycleerbare verpakkingen weren, enz.

III.           Solidariteit

Liefde uit zich meer in daden dan in woorden; bij voorkeur aan armen en kleinen 

 1. Besteed bijzondere aandacht aan één persoon of relatie: een eenzame, iemand met wie je een moeizame relatie hebt, de bedelaar bij jou om de hoek, enz.
 1. Treed in contact met mensen met wie je normaliter weinig of geen contact hebt: migranten, andersgelovigen, je buren, enz.
 1. Schenk wat je dankzij je soberheid uitgespaard hebt  weg aan iemand die het beter kan gebruiken.

Nikolaas Sintobin sj

Categorieën: Overdenkingen | Tags: | Geplaatst op 29 maart 2019

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856