Zelfredzaamheid is een lange weg.

Steeds meer mensen doen een beroep op de Diaconie om hun administratie op orde te krijgen.

Velen zien door de bomen het bos niet meer. Bij het contact wordt snel duidelijk dat de mensen betalingsachterstand hebben bij de zorgverzekeraar, de energieleverancier of de woningbouwvereniging. Gemeentelijke belastingen en provinciale aanslagen worden niet betaalt. Men reageert niet meer op aanmaningen om betalingsregelingen te treffen, sterker de post wordt dikwijls niet meer open gemaakt. Het gevolg is dat schuldeisers incassobureaus in de arm nemen om toch de schulden met oplopende rentes te kunnen innen. Pas wanneer de gerechtelijke deurwaarder voor de deur staat of de belastingdienst dwangbevelen uitvaardigt, richten de mensen in hun nood zich tot de hulpverleners, zo ook tot de diaconie. Helaas is het dan moeilijk zo niet onmogelijk om nog tot oplossingen te komen. Wij raden de mensen dan ook aan om zich eerder te melden met hun problemen.

De oorzaken van de schulden zijn divers, laten wij het daar maar op houden . Samen met de mensen proberen wij de schulden in kaart te brengen en vragen de schuldeisers of zij willen instemmen met een betalingsregeling en zien bij een regeling samen toe op de naleving daarvan, meestal lukt dat. Het wordt echter moeilijk indien er bij de belastingen vorderingen zijn, die worden vereffend door het inhouden van de zorg en huurtoeslagen zodat er geen betalingsmogelijkheden zijn om hun andere schulden te betalen. Op grond van het inkomen proberen wij ontheffing aan te vragen voor de gemeentelijke belasting en voor ontheffing voor de waterschapsbelasting. Verder is de hoogte van het inkomen norm om een voedselpakket te krijgen en voor het krijgen van een langdurigheidstoeslag.
Kortom de weg van de mensen naar zelfredzaamheid is een vaak moeizame en lange weg waar uw diaconie graag bij wil helpen.

Namens de Diaconie
Hans van den Berg