Webredactie bezoekt Landelijk Dienstencentrum

Webredactie bij Dienstencentrum

Wat maakt een website succesvol? Wat zijn de voordelen van sociale media en hoe moet je die gebruiken? Deze en andere vragen stonden centraal op de Dag van de Communicatie georganiseerd door de Protestantse Kerk voor professionals uit kerkelijke gemeenten.

Na maandenlang vergaderen, mailen, het leren omgaan met het systeem achter de website, het motiveren van gemeenteleden om bijdragen aan de website te leveren, keken Roselien, Ellis en ik halsreikend uit naar de Dag van de Communicatie. Samen met het OV naar Utrecht, ideeën uitwisselen met andere kerkgemeenten en het bijwonen van workshops.

Het programma
9:30 Inloop met koffie en thee (en stroopwafels!)
10:00 Liturgische opening in de kapel van het Dienstencentrum
10:20 Welkom door Lenny van den Brink, hoofd Communicatie en Fondsenwerving
10:30 Scriba dr. Arjan Plaisier vertelt over de Visienota ‘De hartslag van het leven’
10:50 NCRV-presentator Hennie Burggraaff in gesprek met Arjan Plaisier en Jan Schinkelshoek over de vraag wat de plaatselijke gemeente met de Visienota kan
11:20 Koffiepauze
11:45 Start workshops
13:00 Lunch
13:45 Tweede ronde workshops
15:10 Bekendmaking beste kerkblad
15:30 Borrel ter afsluiting

De prijs voor het Beste Kerkblad ging naar kerkblad Present van de gemeente Amstelveen-Buitenveldert.

Veer in de bips van Albert
Tijdens de workshop ‘Een wervende website’ leerden we aan de hand van verschillende websites wat wel werkt en wat niet, het verschil tussen een goede website en een minder goede (understatement). Vervolgens werden websites bekeken van aanwezigen, waaronder die van ons. Iedereen was ontzettend positief over onze website www.pgz-zaandam.nl! Een (spreekwoordelijke) veer in de bips van Albert Hoogendoorn die maandenlang enorm veel tijd in het ontwikkelen en vullen van de website heeft gestoken.

Netwerken
Met een tas vol informatie en een hoofd vol ideeën liepen we tegen het einde van de middag naar buiten. Het was leuk om samen iets te ondernemen en te horen hoe andere communicatieprofessionals omgaan met communicatie binnen hun gemeente. Ook leuk was dat Ellis een oud-collega tegen het lijf liep die in de Zaanstreek blijkt te wonen. Heen met fiets, trein en bus, terug linea recta met de auto! Een soepel einde van een lange, interessante en vooral gezellige dag informatie vergaren.

Bekijk deze websites eens
Tot slot wil ik u deze verrassende, opvallende websites die we bekeken en besproken hebben niet onthouden:
-De vernieuwe website van de PKN
GodopjeIpod.nl Mooie, vlotte jongerensite
Voorleesbijbel.nl Bijbelteksten worden voorgelezen
Goedgelovig.nl Satirische website
Blikoponeindig.nl Recensies van films in samenwerking met het Nederlands Dagblad en Katholiek Nieuwsblad

Neeltje Waagmeester

Categorieën: Blog, Nieuws | Tags: , , , | Geplaatst op 3 juni 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

8 Reacties

 1. door Marijke

  Op 3 juni 2012

  Leuk om een verslag te lezen! Bedankt voor het schrijven! Fijn dat jullie er ook iets aan gehad hebben, het klinkt in ieder geval interessant! Zijn jullie nog naar meer workshops geweest?

  En wat leuk dat jullie/onze website zo positief beoordeeld werd, gefeliciteerd!

 2. door Neeltje

  Op 4 juni 2012

  Hai Marijke,

  Roselien en ik hebben ook nog de workshop ‘Omgaan met de pers’ bezocht. ‘Wat willen we als kerk naar buiten toe communiceren’, goed om over na te denken. Ellis is naar twee andere workshops geweest waaronder eentje over het kerkblad.

  Naast het volgen van de workshops was het ontzettend leuk om contact te leggen met mensen uit andere kerkgemeenten. Het was een bont gezelschap, niet enkel webredacteuren maar ook webmasters, kerkbladmakers en dominees.

  Groetjes,
  Neeltje

 3. door Marijke

  Op 4 juni 2012

  Klinkt heel goed!

  Zijn de 5 ‘w’s ook nog steeds van toepassing bij een persbericht? (Wie, wat, waar, wanneer en waarom)
  En werd er ook aandacht besteed aan de sociale media?

  Ellis, wil je ook nog iets vertellen over jouw workshops?

 4. door Ellis

  Op 6 juni 2012

  Hoi Marijke,
  De 5 W’s zijn natuurlijk aan bod gekomen, ik was naar workshop over het kerkblad en daar kwamen natuurlijk de schrijftips en ook mooie ideeen voor lay-out etc. Als webredactie doen we daar niet direct iets mee, maar zullen we de tips zeker doorspelen naar kerkblad en AK.
  Leuk dat je reageert op dit artikel. Blijven doen!

 5. door Neeltje

  Op 5 juni 2012

  Ja, die worden nog steeds gebruikt bij het maken van een persbericht.

  Er waren meerdere workshops, ook eentje gericht op inzetten van social media, maar die was (natuurlijk) als eerste volgeboekt. Wij denken na over hoe we de gemeente kunnen motiveren om af en toe ook eens een bericht op de website achter te laten. De (besloten) groep is veilig, maar de website is ons visitekaartje naar buiten toe. Veel leuker om onszelf te presenteren als de actieve gemeente die we zijn dan een bijna statische website te tonen.

  Mocht je tips hebben, we horen ze graag.

 6. door Marijke

  Op 5 juni 2012

  Wat ik zelf soms lastig vind is dat sommige berichtjes op meerdere plekken tegelijk verschijnen (wat overigens ook wel weer logisch is, niet iedereen komt overal!) Maar als je dan wel overal leest, is het wel eens lastig om te bedenken waar je zal reageren. Hmmm…. is er niet een mogelijkheid (te maken) dat als je op de ene plek reageert, je aan kunt geven of je wilt dat je reactie ook meteen elders geplaatst wordt? Bv: ik reageer op de PGZ-facebookpagina, en dat wordt standaard alleen daar geplaatst. Maar door een keuzevakje aan te vinken, is het mogelijk om m’n reactie ook op de website en/of in de Noorderkerkgroep te plaatsen. Zoiets?

  Of misschien zijn drie plekken gewoon te veel? Geen idee hoe anderen dit ervaren?

  Waarbij ik me overigens nu afvraag of dit gesprek wat we nu voeren dan wel weer interessant is voor op de website …? 🙂

 7. door Gerard K

  Op 9 juni 2012

  Leuk te lezen dat de tijd en moeite uit het verledenbesteed aan de websites waardering oogsten. Hopelijk groeien website n ekerkblad naar een gezicht op het communicatie gebied.
  Mis wel de pennenvrucht van de predikanten op de website. In het verleden was de gedachte dat de stukjes in het kerkblad een grotere lezerskring verdienen dan alleen de kerkblad lezers. Stukje verdieping voor de buitenwacht.

 8. door Neeltje

  Op 13 juni 2012

  Beste Gerard K.,

  Kerkblad en website werken samen maar zijn twee verschillende media. Het kerkblad is voor de gemeenteleden (denk aan mutaties), de website is openbaar, ons visitekaartje, voor iedereen toegankelijk. Bijdragen zullen met dat in gedachten aangeleverd (moeten) worden. We bekijken content ook altijd voor plaatsing met in gedachten dat de website ons visitekaartje is.

  Het punt dat onze predikanten nog onderbelicht zijn nemen we mee, een aandachtspunt waarvoor dank. Via de mail volgt een uitgebreide, persoonlijke reactie.

  Langzaam maar zeker weet men de weg naar ons te vinden. Fijn, want we zitten klaar om bijdragen te plaatsen!

  Groeten,
  Neeltje

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856