Wat is dat eigenlijk, kerkmuziek …

kerkorgel

In de protestantse kerk, zoals wij dat gewend zijn, bestaat kerkmuziek  vooral uit psalmen en gezangen, en tegenwoordig ook andere liederen, die door de gemeente gezongen worden. Die liederen worden dan begeleid met muziekinstrumenten, meestal een orgel. Dat was tot niet zolang geleden eigenlijk alles.

Maar Kerkmuziek heeft een lange traditie. Kerkmuziek is ongeveer de oudste muzieksoort die we kennen. Vroeger zong de gemeente helemaal niet maar werd voorgezongen. Door de voorzanger, inderdaad. En later werd dat ook wel een kerkkoor. Of de voorganger. En een orgel wordt wel heel veel gebruikt, en is ook zeker geschikt voor begeleiding, maar er is meer.

En er valt veel te vertellen over het soort liederen dat we zingen. Over de psalmen, de liedbundels, waar dat allemaal vandaan komt, wie bepaalt wat er in staat, enz. En wat verwachten we vandaag de dag van een koor? En wat willen de koren zelf? Hebben die wel wat te willen?

Kortom, er is meer om te weten …
We streven ernaar om over al deze zaken wat te vertellen of te laten vertellen. De koren kunnen hun eigen pagina vullen. De organisten hebben gezamelijk informatie geleverd over de orgels, en ook wat over zichzelf. En verdere ideeën zijn welkom.

Categorieën: Muziek | Tags: , , , | Geplaatst op 17 januari 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856