Waarderende gemeenteopbouw en sociale media

Studie en verdieping

Op 12 april en 24 mei organiseert uitgeverij Kok, in samenwerking met Stichting Leve de Kerk, Saxion ACT, Universiteit Twente IEBIS, Fontys FHTL, Windesheim en Christelijke Hogeschool Ede, studiemiddagen over waarderende gemeenteopbouw en sociale media.

De aanleiding hiervoor is de verschijning van de boeken Goede wijn, waarderende gemeenteopbouw en De sociale netwerk kerk.

Boeken
Goede wijn, waarderende gemeenteopbouw van de bekende auteur Jan Hendriks gaat over het kerk-zijn in het huidige tijdperk. Het belangrijkste uitgangspunt hiervoor is vertrouwen, in elkaar als gemeenteleden en vertrouwen in God. In zijn boek schetst de auteur de weg van het vertrouwen die leidt tot een vertrouwensvolle gemeente vol waardering.

De sociale netwerk kerk, de verbindende kracht van Facebook, YouTube, Twitter en LinkedIn bevat bijdragen van verschillende katholieke en protestantse ervaringsdeskundigen. Ze delen hun kennis van sociale media en nieuwe kerkstructuren. Naast strategische handreikingen en theologische overwegingen is er veel aandacht voor de praktijk. Een boek over de verbindende kracht van sociale media dat antwoord geeft op de vragen van deze tijd.

Auteurs
Jan Hendriks was verbonden aan de VU te Amsterdam als universitair hoofddocent gemeenteopbouw. Hij publiceerde tal van boeken, waaronder Een vitale en aantrekkelijke gemeente en Gemeente als herberg. Hij integreerde de positieve benadering (Appreciative Inquiry) in het denken over gemeenteopbouw.

De sociale netwerk kerk bevat bijdragen van Ds. Jan Holtslag, Pastor Anton ten Klooster, Pastor Roderick Vonhögen, Albert Wieringa, Sven Wielstra, Prof. Dr. Jos van Hillegersberg en Prof. Dr. Theo Huibers. Robin Effing verzorgde de redactie en heeft zelf ook diverse bijdragen voor zijn rekening genomen.

Regionale studiemiddagen
12 april 2013 (aanmelden vóór 10 april): Deventer
Hogeschool Saxion (theaterzaal) Handelskade 75, Deventer

24 mei 2013 (aanmelden vóór 21 mei): Utrecht
Museum Catherijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Aanmelden
Prijs: € 37,50 (betalen bij binnenkomst, dontant of met pin); dit is incl. beide boeken en consumpties (zonder boeken € 15,00) Aanmelden kan via promotie@kok.nl.

Programma:
13.00: Ontvangst met koffie
13.30: Opening door dagvoorzitter Annelies Bouwman
13.45: Vertrouwen! – Lezing door Jan Hendriks
14.15: Gelegenheid om vragen te stellen
14.30: Voorbeeld uit de praktijk door Els Deenen (Deventer) of Willemien Boot (Utrecht)
14.45: Gelegenheid om vragen te stellen
15.00: Pauze
15.30: De sociale netwerk kerk – Lezing door Robin Effing
16.00: Gelegenheid om vragen te stellen
16.15: Voorbeeld uit de praktijk door Anton ten Klooster (Deventer) of Jan Holtslag (Utrecht)
16.30: Gelegenheid om vragen te stellen
16.45: Afsluiting
17.00: Borrel ‘goede wijn’

About Sjaak Visser
Sjaak Visser is predikant vanuit de Noorderkerkgemeente. Hij is getrouwd en vader van drie tieners. Zijn visie is om samen te ontdekken hoe het geloof kan inspireren voor het leven van alledag. Voor een kwart van zijn tijd is hij aangesteld om activiteiten voor jeugd en jongeren te organiseren in nauwe samenwerking met ds Birke Rapp, de predikant voor west Pieter van der Woel, en de algemeen jongerenwerker Martijn Ouwerkerk.

Categorieën: Activiteiten, Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 4 april 2013