Bezoek aan de Vrouwensynode

De ondertitel, geleverd bij dit artikel: ‘jij komt ook overal!’ slaat op Vera van Maarschalkerweerd die op zondag 08 maart 2014 de vrouwensynode bezocht. Lees haar boeiende verslag over deze bijeenkomst.

Op deze zonnige ochtend stond ik niet in twee- nee in driestrijd, in de ochtend “het Nieuwe Wij” in Alkmaar bijwonen, de FNV vrouwendag in Utrecht of de Vrouwensynode in Amsterdam. Mede gezien het gedoe op het station qua omleidingen, koos ik voor de Zuidas in Amsterdam. Dan zou ik eventueel het programma in Utrecht vanaf twee uur kunnen volgen.

 

Vrouwen houden huis
Tijdens de vrouwensynode was het thema: Vrouwen houden huis-over – geloven in een duurzame economie. Ik bereide me erop voor dat de sfeer “ons-kent-ons” zou zijn en dat klopte ook, zij het dat de vele workshops grotendeels door jonge theologes geïntroduceerd werden en de  meeste vrijwilligers de dertig nog niet bereikt hadden. Ik hoorde qua leeftijd zoals gewoonlijk tot de zeer kleine middengroep en kende slechts één persoon, wat me zelden tegen kan houden trouwens. Ik las later op de site www.vrouwensynode.nl dat vorig jaar 40% van de deelneemsters een WO- of HBO studie theologie had gedaan.

Naar de Zuidas
Er was een korte dienst met liederen, door elke groep een korte inleiding (o.a. ecclesia, oud-katholieken, vrouwen uit Amsterdam Zuidoost, PKN). De ochtend bestond verder uit een korte inleiding over de workshops van die middag en een lezing door een Belgische systematisch theologe over feministische theologie en de mogelijke invloed daarvan op duurzaamheid. Na de lunchpauze ging ik met een groep van 15 dames op pad naar de Zuidas onder leiding van Jessa van de Vaart, predikante van de Vrijburg, jongerenpastoraat en betrokken bij de Nieuwe Poort, centrum voor zingeving in de Zuidas.

 

Zakenvrouw
Jessa interviewde daar Monika Milz, van oorsprong Duitse bezoeker van de Thomaskerk. Zij startte 30 jaar geleden bij de ABN AMRO in een HRM functie en zette bij de Rabobank haar missie voort: zoveel mogelijk vrouwen aannemen op belangrijke posities. Haar werd al snel gevraagd een commerciële functie uit te oefenen en  ze ruilde haar kleine autootje in voor een Mercedes of BMW (?)om voor vol aangezien te worden in de functie van directeur in Vlaardingen. Commentaar van haar toenmalige echtgenoot bij haar aarzeling bij de beslissing voor de aanschaf: ‘hoeveel succes heb je nodig om zo’n auto te rijden?’ Als bemoediging bedoeld!
Na 10 jaar Rabobank ging zij werken bij een non-profit organisatie Rosaria BV. Dit is een duurzaamheidsorganisatie in Leiden die groene initiatieven stimuleert, volgt en controleert (kort door de bocht: soort AFM/DNB). Haar insteek om je kwaliteiten van het vrouw-zijn te benutten, ook in de harde bankwereld, bleek te werken. Zij benoemde ook het “krabbenmandeffect”, waarbij het de zusters niet gegund is om uit de mand (beperking en allemaal gelijk) te klimmen.

De Nieuwe Poort
Aangezien ik bij de advocatenfirma heb gewerkt die boven de Nieuwe Poort huist, sprak haar verhaal me aan. Na een kleine omweg, gaf Jessa van der Vaart een korte samenvatting van de doelstelling van de Nieuwe Poort (zingeving aan de Zuidas, bezinning tussen de geldstromen en een stilte in de drukke werkweek). Initiator is Ruben van Zwieten, die vorig jaar een prijs gewonnen heeft voor het vernieuwende idee en zijn werk daarvoor.
Aangezien het erg mooi weer bleef ben ik na een kop koffie in de Thomaskerk weer gaan wandelen en heb daardoor de afsluiting gemist. Het was een mooie invulling van de feestdag en in Utrecht ben ik die dag nooit aangekomen!

Categorieën: Blog | Tags: , | Geplaatst op 11 maart 2014

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856