Vluchtelingen in het Veldpark

Binnenkort zal in het Veldpark, tegenover de Noorderkerk opvang geboden worden aan vluchtelingen. Kunnen wij, als kerk iets voor deze mensen betekenen, die op zoek zijn naar veiligheid, vrede en een betere toekomst? De eerste stappen zijn gezet. Nu het vervolg.

De gemeente Zaanstad hoopt op korte termijn circa vijfhonderd vluchtelingen in paviljoens in het Veldpark op te vangen. De vluchtelingen blijven daar steeds voor circa twee weken voordat ze naar een ander verblijf gaan.

Hart openstellen
Er wordt aan ons als kerkelijke gemeente gevraagd, wat wij kunnen betekenen, omdat de Noorderkerk pal tegenover het Veldpark ligt.
Wij vinden, dat wij als kerkelijke gemeenschap niet anders kunnen dan ons hart en onze kerk open te stellen voor ontheemden en verweesden, hen met liefde te verwelkomen en met aandacht en respect hulp te bieden.
Daarom zullen we ruimte bieden in de Noorderkerk voor informatie-avonden aan buurtbewoners. Die informatie-avond is alleen voor naaste bewoners op uitnodiging. Circa 1000 adressen krijgen een uitnodiging. We zullen zelf zondag informatie kunnen geven na afloop van de kerkdienst en zo nodig later een aparte informatie-avond voor vrijwilligers en gemeente-leden organiseren.

Kerk open

Na de definitieve komst van de vluchtelingen  zullen we als kerkelijke gemeenschap  een vorm van ‘ Kerk Open’ organiseren met dagelijkse inloop voor koffie, contact maken, stilte-ruimte, zowel voor vluchtelingen als buurtbewoners. We zullen ook korte liturgische vieringen verzorgen voor de vluchtelingen in het engels.

Hoe alles precies vorm zal krijgen, weten we nu nog niet. Dat hangt af van het overleg met de gemeente Zaanstad en het COA en van het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldt.
We zullen de komende tijd via de website en andere media meer bekend maken als de zaken concreter worden.

Voor alle duidelijkheid
– de gewone zondagse kerkdiensten en vaste wekelijkse activiteiten zullen gewoon doorgang vinden.
– voor vrijwilligerswerk in het Veldpark, kunt u zich het beste aanmelden via het Rode Kruis: www.ready2help.nl
– voor vrijwilligerswerk in de Noorderkerk kunt u zich voorlopig aanmelden met een email aan christinadanser.ak@gmail.com
Voor vragen, uitingen van bezorgdheid en suggesties kunt u terecht bij mij per email, christinadanser.ak@gmail.com  of bij een predikant.

 

About Christina Danser
Christina Danser is voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Zaandam. Zij is getrouwd en moeder van twee volwassen dochters. Momenteel werkt ze voor Cordaid-Memisa, daarvoor werkte ze voor Kerkinactie en ICCO, en is zij zendingsarts in Nigeria geweest.

Categorieën: Activiteiten, Nieuws | Tags: , , , , | Geplaatst op 26 september 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

2 Reacties

 1. door jaap van velzen

  Op 26 september 2015

  Geweldige actie

 2. door Jannie Broekhuizen

  Op 26 september 2015

  Mooi initiatief!

  Als er veel moslims onder de vluchtelingen zijn-wat ik wel verwacht- is het goed om met de imam te overleggen.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856