Vallen en opstaan met diversiteit

Op 27 februari is Domenica Ghidei onze gast in het Zincafé van de Kogerkerk.

“De multiculturele samenleving brengt grote uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Maar ook veel mogelijkheden en dynamiek. Dit complexe en gelaagde gegeven vraagt van ons allen een aanpak van inclusie. Dat geldt voor zowel de mensen die aan de macht zijn (groot en klein) als voor de instanties. Ik voel me daar ook verantwoordelijk voor.”

Uit: een interview met Muriel Janssen

Domenica weet als geen ander wat het is om een weg te vinden in een nieuwe samenleving. Ze werd geboren in Eritrea en vluchtte vanwege de oorlog op haar vijftiende. Ruim tien jaar later studeert ze rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werkt ze als tolk. Nu is ze onder meer plaatsvervangend lid van het College voor de Rechten van de Mens en lid van de European Commission against racism and intolerance. Vanuit die functies houdt ze zich bezig met de vraag hoe vrouwen en mannen met verschillende identiteitskenmerken (o.a. ras, seksuele geaardheid, handicap, godsdienst en levensovertuiging) op een inclusieve manier kunnen samenleven.

Hoe werken sociale en culturele insluitings- en uitsluitingsmechanismen? Hoe ontdekken wij onze blinde vlekken? Hoe overwinnen wij de alledaagse angst voor het verschil / voor ‘de ander’? Hoe tonen wij en geven wij vorm aan onze persoonlijke en maatschappelijke verantwoordelijkheden?

Onszelf en elkaar werkelijk begrijpen vergt geduld, durf, vertrouwen, loslaten en steeds opnieuw: open en nieuwsgierige en wellicht confronterende vragen stellen, misschien wel vooral aan onszelf. Hoe ben je werkelijk respectvol jegens jezelf en de ander?

De huidige tijd stemt niet optimistisch. We lezen in de kranten veel over racisme, geweld tegen vrouwen, homo’s, zwarte mensen, vluchtelingen etc. Hoe beoordeelt Domenica deze berichten? Hoe scheid je zin van onzin? Welke gevaren ziet ze, waar ziet ze hoopvolle begaanbare wegen, welke oplossingen zijn mogelijk? Wat leren we, en vooral wat staat ons in de weg en vraagt om afgeleerd/ losgelaten te worden? En hoe houden we de moed erin?

Al deze vragen krijgen een extra urgentie als je ze toepast op het vluchtelingenvraagstuk. Met Domenica – wetenschapper én ervaringsdeskundige – hebben we gesprekspartner in huis, die ons zal toespreken, prikkelen en inspireren.

U bent allen van harte welkom!

Gastheer: Jaap van Kampen.

Plaats: Kogerkerk, Kerkstraat 14, 1541 HA Koog aan de Zaan (hoek Raadhuisstraat/Verzetstraat, naast het viaduct van de A8).

Kerk open vanaf 19.30 uur; toegang gratis, na afloop collecte ter bestrijding van de onkosten.

Nadere informatie: bij Bert Valk, tel. 06-40366883, bertvalk53@telfort.nl

About Claudia
Ik heb dit artikel op de website geplaatst als lid van de webredactie. Dit betekent dat het niet door mij geschreven is. Wilt u reageren op dit artikel, dan kan dat door hier onder een commentaar toe te voegen. Uw commentaar is dan voor iedereen leesbaar. U kunt er ook voor kiezen om een email te sturen naar de webredactie, door te klikken op de link hieronder. De leden van de webredactie zijn Neeltje, Roselien, Christien en Marja.

Categorieën: Activiteiten, Lezingen, Nieuws | Tags: , , , | Geplaatst op 10 februari 2016

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856