Troost in muziek, troost in de kerk

Op zondag 23 november jl. konden bezoekers van de Protestantse Gemeente Zaandam een kaarsje branden voor de dierbaren die zij verloren. Tijdens de viering in de Westzijderkerk werden bovendien delen uit Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms ten gehore gebracht. In de Noorderkerk werd een gedicht van Huub Oosterhuis muzikaal vertolkt. Zo vonden mensen troost in de kerk, en in de muziek.

“Zo druk is het anders niet op zondagochtend. Het is fijn om te merken dat de kerk nog altijd een plek is waar men troost en rust vindt. Vooral om de moeilijke kanten van het leven, zoals het verlies van een geliefde, aan te gaan,” aldus een bezoeker.

Het begon ’s morgens in de Westzijderkerk met een viering die afgeladen vol zat, waarin delen uit Ein deutsches Requiem van Brahms vertolkt werden. Indrukwekkend uitgevoerd door een koor van 90 zangers.  Hierdoor gesterkt vormde zich een lange rij van bezoekers om een kaarsje te branden. Na afloop vonden velen het gesprek bij een kopje koffie of thee.

Vervolgens bleef de kerk de hele middag open tot 16:00 uur. Via flyers waren buurtgenoten uitgenodigd om in alle rust en vrijheid ook een kaarsje te branden. Daar maakten tientallen gebruik van. Anderen kwamen om vooral even hun emotie de vrije loop te laten en een gesprek aan te gaan. Alles kon, alles mocht, niets moest.

De Westzijderkerk (Bullekerk) is dankbaar dat zij deze dag zoveel mensen mocht ontvangen. Dat geldt ook voor de Noorderkerk waar in de viering een prachtig gedicht van Huub Oosterhuis muzikaal werd uitgevoerd.

Was u niet in de gelegenheid of wilt u nog eens langskomen? Op donderdag heeft de Bullekerk altijd Kerk Open van 11 tot 14 uur en in de Noorderkerk bent u elke woensdag van 14 tot 16 uur van harte welkom. De zondagse vieringen zijn hier te vinden.

About Bert Boer
Dit artikel is geschreven door Bert Boer die zich een betrokken lid voelt van de PGZ. Hij is voorzitter van de werkgroep Communicatie van onze gemeente. Daarnaast is hij maatschappelijk actief bij Amnesty Zaanstreek, SNAZ, Kerk en Vrede en de Global Greens.

Categorieën: Blog, Nieuws | Tags: , , | Geplaatst op 26 november 2014

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856