Tentoonstelling rond Vrede en Vrijheid.

Meiherdenking met expositie georganiseerd door Tengel in samenwerking met Stichting Monumenten Spreken. 35 beeldend kunstenaars en verscheidene dichters werken mee aan de 70e herdenking van de WOII en de bevrijding.

Kunstenares Margriet van Engelen werd geraakt door het verhaal dat in de oorlog in haar woning in de Botenmakersstraat twee Joodse onderduikers zaten. Met wie het helaas slecht is afgelopen. Max Wessel, journalist en Elly Wessel – Premsela, beeldhouwster waren ondergedoken bij het gezin van Marcus Plooijer. Door laaghartig verraad werden zij in November 1943 gearresteerd. Beiden kwamen in februari 1944 om in de gaskamer van Auschwitz.

Nu we herdenken dat we 70 jaar geleden zijn bevrijd inspireerde deze aangrijpende gebeurtenis in de oorlog Margriet om de Zaanse kunstenaars te benaderen. Met het verzoek om een kunstwerk voor een tentoonstelling te maken. Snel werd uit Tengel een werkgroep gevormd om het op poten te zetten. Veel kunstenaars laten zich leiden door gedichten over de oorlog, anderen door wat hun eigen familie overkwam. Alles in het teken van mens en tolerantie, een rechtvaardige samenleving voor iedereen en bescherming van minderheden. Kernpunten die goed aansluiten op de actualiteit van deze tijd.

De Zaanse afdeling van Amnesty International en de stichting Monumenten Spreken ondersteunen het initiatief. De expositie is te zien van 2 tot en met 5 mei in Het Weefhuis, Lagedijk 39 in Zaandijk.
Openingstijden van 11 tot 17 uur.

De officiële opening is op 2 mei om 15:00 uur.
Na een toelichting door Margriet van Engelen verricht Bert Boer namens Amnesty Zaanstreek de opening vanuit het perspectief van de actuele strijd voor mensenrechten.
Teddy Sicking (11 jaar) van Fluxus zal op zijn viool spelen.
Gedurende de drie volgende dagen worden documentaires van Monumenten Spreken vertoond en zullen Zaanse dichters hun gedichten voorlezen.

Categorieën: Activiteiten, Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 29 april 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856