Symbolen in de kerk: een introductie

In deze serie zullen we stil staan bij symbolen in ons geloof en in onze kerken. Een symbool is een teken of beeld dat iets abstracts uitbeeldt, zegt de Van Dale. Dat klinkt zakelijk en soms is dat het ook, niemand wordt warm of koud van een verkeersbord. Andere symbolen kunnen ontroeren, rust geven of bevreemden; in elk geval emoties losmaken.

Zonder erbij stil te staan zijn we omringd door symbolen. Symbolen geven uitleg, een waarschuwing of richting. Verkeersborden staan voor regels en afspraken, een rood kruis op een koffertje geeft aan dat er verbandmiddelen in zitten en wie heeft er niet een hartje getekend tijdens een verliefdheid. Een gebaar kan een symbool zijn, elk kind weet wat zijn ouder bedoeld als de wijsvinger tegen de mond gehouden wordt. Een opgestoken duim is positief, is het een middelvinger dan is de lading anders.

Symbolen in de kerk

In de kerk kennen we ook symbolen. Kijk maar eens rond:een kruis, een kaars, de kleuren van het kleed. Kinderen  nemen een kaarsje mee naar hun eigen activiteit, kinderen en ook volwassenen worden gedoopt, het brood wordt gebroken, de predikant heft zijn handen. Vanzelfsprekende dingen als je als kind door je ouders bent meegenomen naar de kerk en als je er regelmatig bent.  Kom je een keertje of zo af en toe, dan is het minder bekend.

In deze serie zullen we steeds even stilstaan bij een symbool uit onze kerken. Wat betekent zo’n symbool? Wat betekent het voor mensen?

De serie bestaat uit de volgende onderwerpen:

Het kruis, wat betekent dat?

De Paaskaars: het licht van Christus

Vis of Ichtus

Waar komt de X van X-mas vandaan?

Doop: Gods liefde en genade

Eland als symbool

Brood en wijn

In vuur en vlam

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Symboliek in de kerk | Tags: , | Geplaatst op 10 september 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

2 Reacties

 1. door Marijke

  Op 10 september 2012

  Interessant, ik ben benieuwd!

 2. door Ellis van Atten

  Op 10 september 2012

  Hoi Marijke,
  Bedankt weer voor je reactie! Ben zelf ook benieuwd, er is natuurlijk wel vooruitgewerkt maar ook nog ruimte om ideeen te verzamelen. Mocht je na een paar afleveringen nog een symbool missen….laat het dan weten!
  Tot ziens,
  Ellis

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856