Reclame voor God

In het nieuws van de week was de postercampagne van de Remonstranten. Bij de NS vroeg men zich af of de postercampagne op de stations te zien moest zijn, de campagne roept ook andere vragen op. Ellis van Atten beschrijft haar gedachtes en vraagt zich af wat jij/u er over denkt.

De Remonstranten doen het. Reclame maken voor God, geloof of kerkgenootschap. De weigering van de NS om de posters op te hangen leverde aandacht op, waardoor de reclameboodschappen ook de Nederlandse dagbladen bereikten. In de Trouw bijna bladvullend. Of het wat oplevert voor de Remonstranten moet nog blijken, maar de aandacht hebben ze getrokken. Ook de mijne.

Nog voor ik het artikel lees, valt mijn oog op de posters. Mooie strakke lay-out met one-liners die, ook op mij, positief overkomen. ‘Mijn God laat me zelf denken.’, ‘Mijn God is een superoptimist.’’Mijn God trouwt ook homo’s.’en ‘Mijn God kijkt niet op me neer.’

Toch knaagde er wat, waar ik niet direct de vinger op kon leggen. Gisteren liet een Trouw lezer weten zich te storen aan het bezittelijke voornaamwoord. In de naam van God – mijn God – zijn goede maar ook verschrikkelijke daden gedaan, meldt de lezer. Ik stoorde me ook even aan het bezittelijke voornaamwoord, om een andere reden. Mijn God impliceert dat er ook andere Goden zijn. Zijn God, haar God, hun God. Hoe meer, hoe beter? Zoek je dan overeenkomsten of verschillen?

De krantenpagina ligt nu al een paar dagen bij mijn laptop, ‘mijn’ stoort me steeds minder. ‘Mijn’ geeft ook aan dat er een relatie is, wie zegt niet ‘mijn man’, ‘mijn kinderen’ of ‘mijn vader’, ‘mijn moeder’? Meer dan een relatie aangeven, zullen de Remonstranten niet bedoelen. Daar ga ik tenminste vanuit, de Remonstranten voeren geen oorlog en als je informatie opzoekt gaan zij ook uit van één God.

Het zal goed bedoeld zijn, deze campagne. Wat knaagt er dan? Het is de zekerheid, waarmee gesteld wordt hoe God in elkaar steekt, wat hij denkt, wat hij wel of niet zou doen. Het is de zekerheid waarmee gesteld wordt dat de relatie met God goed is. Dat hij denkt zoals jij denkt of het in elk geval wel oké vindt. ‘Mijn God laat me zelf denken.’, roept bij mij de vraag op of God die vrijheid ook krijgt.

Ik geloof. In één Schepper, één God, die ik ook mijn Schepper, mijn God noem. Wij hebben een relatie, je zou het een haat-liefde verhouding kunnen noemen. In elk geval van mijn kant. Er zijn zekerheden en minstens zoveel onzekerheden. Over en weer, denk ik. Zeker weet ik dat niet. Dat maakt het een spannende relatie, die ik aan houd.

Dat is mijn relatie met God. Is dat een ideale? Niet voor iedereen. Een relatie met God gun ik iedereen, een eigen relatie. Als ik daar een rol in speel, als een soort match-maker – niet als voorbeeld- : prima! Maar posters?

Wat vind jij?

 

 

 

Categorieën: Blog, Nieuws, Overdenkingen | Tags: , , | Geplaatst op 9 november 2014

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

2 Reacties

 1. door Agaath geerlings

  Op 9 november 2014

  Hallo Ellis’,

  Ik hou daar niet zo van om God te gebruiken voor dit soort posters.
  Ik vind het provocerend en dat kan niet de bedoeling zijn het is zijn naam gebruiken.

  Groet Agaath

 2. door Bert Boer

  Op 10 november 2014

  Beste Ellis,
  het gaat inderdaad om een persoonlijke geloofsbeleving. Wat dat betreft kan ieder spreken van “mijn” God. Een spannende relatie met ups en downs. Kunnen – moeten – we daarvoor ook reclame maken? Ik denk van wel, want we hebben de opdracht om de blijde boodschap uit te dragen. Maar wel heel zorgvuldig. Als ‘god’ niet met een hoofdletter wordt geschreven, komt het anders over. Bovendien koppelen Remonstranten het aan hun vrijzinnigheid. Zij presenteren een god, bij wie iedereen welkom is. Ik hoop dat het mensen aanspreekt en aansteekt. Zodat zij op een gegeven moment ook kunnen spreken en getuigen van “mijn” God.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856