Hier sta ik – dansen en vechten met Maarten Luther

Kees van der Zwaard speelt met Luther

Kees van der Zwaard is theoloog en een theatermaker in de stijl van Youp van ’t Hek en Freek de Jonge. Razendknap weet hij altijd verschillende verhaallijnen met elkaar te verbinden. Oude verhalen worden daardoor tot nieuw leven gewekt.

In Hier sta ik duikt hoofdpersoon Maarten in de spannende, wonderlijke en soms grimmige gedachtewereld van Luther. Die confronteert hij met onze eigentijdse cultuur en zijn eigen persoonlijke geschiedenis. Zo ontstaat een monoloog over vriendschap en verraad, God en het geweten, de duivel en de vrije wil – voortgedreven door het verlangen naar wat ooit genade werd genoemd.

Een aparte rol is weggelegd voor een computergestuurd draaiorgel, dat Bach en blues laat horen. Kees van der Zwaard blijkt daarbij niet alleen een begenadigd speler, maar ook een begenadigd zanger te zijn.

Hier sta ik – dansen en vechten met Maarten Luther
Een monoloog over vriendschap en verraad, God en het geweten, de duivel en de vrije wil – voortgedreven door het verlangen naar wat ooit genade werd genoemd.
Als men danst is er geen zweem van droefheid;
maar als men vecht, dan is er vrees en spant men zich in tot het uiterste…
Maarten Luther
Maarten krijgt een brief van zijn jeugdvriend Olaf: ‘Als je dit leest, ben ik er niet meer.’ In de brief doet Olaf een verzoek aan Maarten om tijdens de begrafenisplechtigheid te spreken. ‘Je zult wel verbaasd zijn, dat ik je dit vraag, maar jij bent de enige, die ik ken, die iets met God heeft. Of hoor je niet meer bij die club?’
De herinnering aan zijn verloren vriendschap met Olaf brengt Maarten op het punt, dat hij zich moet uitspreken: ‘Waar sta ik?’
En ondertussen speelt het draaiorgel – ergens tussen kerk en straat.
Deze bijzondere theatervoorstelling voert Kees van der Zwaard op in het kader van 500 jaar reformatie. De Protestantse Kerken in de Zaanstreek hebben Kees van der Zwaard uitgenodigd om hier te komen spelen.
Kees van der Zwaard is theoloog en een theatermaker in de stijl van Youp van ’t Hek en Freek de Jonge. Razendknap weet hij altijd verschillende verhaallijnen met elkaar te verbinden. Oude verhalen worden daardoor tot nieuw leven gewekt.

Datum: vrijdag 27 oktober
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Kogerkerk
Kosten: € 5

Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar vanaf 1 oktober in uw eigen kerk, te reserveren via PKNzaanstreek@gmail.com tot uiterlijk dinsdag 24 oktober. Let op: OP = OP
Bij uw opgave per mail graag uw naam vermelden en het aantal kaarten dat u wilt. De kaarten kunnen tot 20 minuten voor het begin van de voorstelling afgehaald worden. Graag gepast betalen. Er is geen mogelijkheid tot pinnen.

Categorieën: Nieuws | Tags: | Geplaatst op 4 september 2017

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856