Paastips van ds. Sjaak Visser

Logo The Passion Zaandam

Het is de Stille Week voor Pasen. De hoogste tijd om met de agenda in de hand te kijken welke Paas-activiteiten u gaat bezoeken. Hierbij tips van dominee Sjaak Visser

Witte Donderdag: The Passion deel 1
Al maandenlang oefenen jongeren van praktijkschool De Faam en enkele jongeren uit onze gemeente voor The Passion, het lijdensverhaal van Jezus overgezet naar onze tijd. De rollen zijn verdeeld, de sketchjes gerepeteerd, de liederen ingestudeerd, en het dansen geoefend. Op Witte Donderdag zal deel 1 uitgevoerd worden, een eigentijdse vertolking van het Paasevangelie. Dit deel eindigt bij de arrestatie van Jezus en de vlucht van de discipelen. Daarna kunnen we elkaar ontmoeten bij een hapje en een drankje, ook klaargemaakt en bedient door leerlingen van De Faam. Er is dan ook de mogelijkheid om eigen gemaakte kaarsen te kopen. De toegang is vrij, de consumpties zijn gratis, er bestaat de mogelijkheid om bij de uitgang een gift te geven.

Goede Vrijdag: The Passion deel 2
Op Goede Vrijdag gaan we verder met het paasverhaal. We starten bij het verhoor van Jezus en de verloochening door Petrus. Er zullen, net zoals op de eerste avond, ook filmfragmenten vertoond worden, die opgenomen zijn op locatie ergens in Zaandam. Als publiek worden we meegenomen in het lijdensverhaal. We worden erin betrokken, het meest schokkende zien we niet, maar ervaren we des te meer. Het lijkt het einde, toch horen we dat de liefde wint, en dat afscheid nemen op een heel speciale manier ook hier niet bestaat. We krijgen allemaal een presentje mee naar huis als herinnering, en wie wil mag een handgemaakt kruisje meenemen om je zo te verbinden met het kruis, met het lijden van Christus. Ook op deze avond kunnen we elkaar na afloop ontmoeten bij een hapje en een drankje.

Paaswake
Op zaterdagavond komen we om 21.30 uur bij elkaar. We leven toe naar het feest van de opstanding van Christus. We sluiten aan bij The Passion. Mark de Waal zal enkele eigentijdse liederen met en voor ons zingen. Het thema van deze viering is ‘Licht in de duisternis’. We lezen korte gedeelten uit het Oude Testament, we leggen ze uit op een eigentijdse manier, we leven toe naar de kracht van de opstanding. Dit is het hoogtepunt van het christelijk geloof. Hier wordt de duisternis overwonnen. Hier breekt het Licht door. Maak dit mee!

Pasen: intiem verhaal, band en doop
Het thema van de Paasdienst is ‘Passie met Pasen’. Het zal gaan over de ontroerende ontmoeting van Maria van Magdala met Jezus in de hof. Niet voor niets herinnert dit aan de eerste hof van Eden. Hier wordt iemand bij name genoemd, gekend, gezien, geliefd. Het is een intiem verhaal, met veel tederheid. De jongerenband zal een aantal mooie liederen spelen. En er zal gedoopt worden, nl. Sophie, de dochter van Gerben en Marlies van Dam. In de doop worden we verbonden met (de betekenis van) het sterven en opstaan van Christus. We mogen deel uitmaken van de nieuwe manier van leven die tot stand is gebracht door kruis en opstanding. Daarom wordt er vanaf de vroege kerk met Pasen gedoopt, en is het mogelijk om met Pasen de doopgedachtenis te doen, waarbij je je weer opnieuw verbindt met wat je met je doop ontvangen hebt. Het zal zo een feestelijke dienst worden, die, samen met de Paaswake, het hoogtepunt van het jaar is voor christenen.

Alle goeds,

Ds. Sjaak Visser

Categorie├źn: Nieuws | Tags: , , , , | Geplaatst op 25 maart 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856