Orgelconcert in Westzijderkerk

Het Duyschotorgel in de Westzijderkerk is driehonderd jaar in gebruik. Dit is aanleiding voor een orgelconcert op zaterdag 29 september 16:00 uur in de Westzijderkerk.

Jan de Jong zal het orgel bespelen en het Westzijderkerkkoor onder leiding van Chris Helfensteyn zal medewerking verlenen. Er worden onder meer stukken gespeeld van Georg Böhm, Jean A. Guilain en J.S.Bach.

Geschiedenis

In mei 1712 is het huidige orgel van de Westzijderkerk in gebruik genomen. Een orgel dat zo oud is heeft een geschiedenis van verbouwingen en aanpassingen doorgemaakt.Vernieuwing betekende doorgaans aanpassing aan de smaak van de tijd.

Er zijn drie grote aanpassingen geweest. De eerste in 1844 door de firma Flaes & Brünjes die ook het orgel in de Oostzijderkerk heeft gebouwd. Aan die restauratie danken we de tekst op de orgelkas ‘Alles wat adem heeft love den Heere’.

Tegen het einde van negentiende eeuw was het orgel aan een zo grote reparatie toe dat nog even is overwogen om het te verkopen en vervangen. Besloten werd tot een grondige reparatie die in 1897 is uitgevoerd door orgelmaker Steenkuijl (voorheen Flaes & Brünjes) uit Amsterdam.

Het huidige orgel is het resultaat van een grondige restauratie in de periode 1969-1975 door de firma Flentrop in Zaandam. Deze restauratie vond tegelijkertijd plaats met de restauratie van het hele kerkgebouw.

Prachtige kans

Het orgel wordt nog steeds bespeeld, tijdens kerkdiensten, concerten en ook leerlingen van de muziekschool maken er gebruik van. Zaterdag 29 september is een prachtige kans om te genieten van de mooie klanken. Bovendien is het een pronkstuk om eens goed te bekijken.

Het volledige programma kunt u hier inzien: Persbericht – programma WZK orgel 300 jaar

 

 

About Webredactie Ellis van Atten
Ik heb dit artikel op de website geplaatst als lid van de webredactie. Dit betekent dat het niet door mij geschreven is. Wilt u reageren op dit artikel, dan kan dat door hier onder een commentaar toe te voegen. Uw commentaar is dan voor iedereen leesbaar. U kunt er ook voor kiezen om een email te sturen naar de webredactie, door te klikken op de link hieronder. De leden van de webredactie zijn Neeltje, Roselien, Christien en Marja.

Categorieën: Muziek, Nieuws, Westzijderkerkkoor | Tags: , , , | Geplaatst op 15 september 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856