Op bezoek bij Stem in de Stad

Een afvaardiging van onze diaconie is op bezoek geweest bij het inloopcentrum Stem in de Stad in Haarlem, op uitnodiging van de Provinciale Raad van Kerken. De afvaardiging doet verslag.

Wij waren belangstellend hoe dat vernieuwde centrum in de binnenstad van Haarlem al 25 jaar een veilige plek is voor stadgenoten en personen daar buiten. Het centrum is in het weekend open van 14.00 uur tot 16.00 uur en verder dagelijks van 11.00 uur – 13.00 uur.

Veel activiteiten

Drie avonden per week is er een maaltijd voor daklozen en verslaafden of mensen die om wat voor reden dit zelf niet kunnen verzorgen of betalen. Ook houdt de GGD spreekuur in het centrum op dinsdag en donderdag in samenwerking met huisartsenpraktijken voor hen die geen eigen huisarts hebben en vaak onverzekerd door het leven gaan. Ook de redactie en verspreiding van het straatjournaal is in het centrum gevestigd. Een schuldhulpproject is onderdeel binnen het centrum. De directeur van het centrum pastor Jurjen Beumer leidde ons rond en liet ons vol trots de mogelijkheden zien om bovenstaande activiteiten ruimte te bieden en uit te kunnen voeren. Gemiddeld bezoeken s’morgens twintig en s’middags veertig personen het centrum en wordt er van de maaltijden gebruik gemaakt door 60 personen per dag. Stem in de Stad wordt aangestuurd door 10 beroepskrachten en 230 vrijwilligers.

De begroting is jaarlijks zo’n € 600.000 . Het Bisdom, de PG’s Haarlem,de Parochies, het Dekenaat en anderen houden het centrum in stand en de gemeente Haarlem faciliteert bepaalde zaken.

Stem in Zaandam

Ook wij in Zaandam hebben een diaconaal centrum De Bron in Poelenburg aan de Lobeliusstraat 71. Dit centrum heeft nog niet die activiteiten in huis als in Haarlem.

Veel diaconale activiteiten zoals maaltijd voorziening, uitgifte voedselpakketten en schuldhulpverlening gebeuren nu buiten dit centrum . In De Bron zijn mensen welkom op dinsdag, donderdag en zondag van 15.00 uur tot 17.00 uur voor ontmoeting van mens tot mens. Het uitgangspunt is net als in Haarlem niet om de bezoekers te bekeren maar dienstbaar,verwijzend en hulpverlenend te zijn. Er wordt momenteel hard gewerkt door het bestuur van de Bron om, samen met de PG’s , de RK parochies, de Diaconieën en het Dekenaat in de Zaanstreek, via Kerk in Actie, een parttime beroepskracht aan te stellen. Als dat is gerealiseerd valt uit De Bron  heel wat te putten.

Nieuwsgierig

Over Stem in de Stad in Haarlem kunt u hier meer informatie vinden.

Meer informatie over De Bron vindt u hier.

Namens de Diaconie

Jan van Boven