Niet zomaar een collecte voor Birma

Logo ZWO

Op 16 en 23 december zal er gecollecteerd worden voor Birma. Hier leest u waar de opbrengsten van deze collecten naartoe gaan.

Leiding van World Concern naar lokale bevolking
Tot zomer 2008 waren uitgezonden medewerkers van Kerk in Actie actief op twee landbouwprojecten in de Kachin en de Noordelijke Shan, twee provincies in het noordoosten van Birma. World Concern wil haar werk uiteindelijk  overdragen aan de lokale bevolking. Men traint de lokale bevolking daarom om in de toekomst de leiding over te nemen van het ontwikkelingswerk.

Technische ondersteuning
In de drie programma’s van World Concern Myanmar werken 15 technici en 10 technisch adviseurs, 75 veldwerkers en 8 managers. Met daarnaast nog kantoorpersoneel, chauffeurs en bewaking werken er totaal 150 mensen. Niet alleen buitenlanders geven trainingen en advies, ook opgeleide Birmese mensen zelf. In 150 dorpen werkt men aan voorlichting, bijv. gezondheidszorg, hygiëne, onderwijs maar ook met technische ondersteuning: landbouw, spaar- en kredietwerk en gemeenschapsontwikkeling enz.  Al met al werkt World Concern met meer dan dertig lokale organisaties samen, die vanuit kerken ontwikkelingswerk opzetten.

Godsdiensten in Birma
Een grote meerderheid van Birma is Boeddhist: 90%. De belangrijkste bevolkingsgroep van Birmanen voor vrijwel 100%. Onder de etnische minderheden, zoals de Karen en de Kachin, bevinden zich wel christenen, ongeveer 3% van de totale bevolking. In het algemeen werkt Kerk in Actie met christelijke organisaties in Birma.

Uitdagingen
Meer dan 65% van de bevolking is van landbouw afhankelijk. Een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens , waarvan 10% geen eten heeft voor de volgende dag. Alleen in Thailand al bevinden zich meer dan 400.000 vluchtelingen. De grootmachten en internationale bedrijven hebben belangstelling voor de natuurlijke grondstoffen van het land, maar zullen de armen hiervan profiteren?

Kerk in Actie zet zich daarom in om met name de kansarmen bij te staan om ook van de nieuwe kansen te profiteren. Daarnaast wordt gewerkt om vrede en gerechtigheid in dit land onomkeerbaar te maken.

16 en 23 december
De ZWO beveelt de collecten voor Birma voor 16 en 23 december van harte bij u aan.

Uw bijdrage kunt u ook overmaken op  giro 9265258 t.n.v. ZWO-commissie Protestantse Gemeente Zaandam, o.v.v. Kerk in Actie,  Birma.  Zie ook www.kerkinactie.nl.

Namens de ZWO-commissie,

Hanneke Kiburg

Categorieën: Nieuws | Tags: , , , | Geplaatst op 12 december 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

3 Reacties

 1. door jaap van velzen

  Op 25 december 2012

  Zag bij het stukje een leuke logo, Is het niet te overwegen om de oude een keer te vervangen? Weet nog dat hij is gemaakt in wp 5.1 (dus echt al oeroud)

  Ben verbaasd dit logo nog steeds in kerkblad en hier op website te vinden.
  Weet niet wie hier nu over gaat, maar misschien kan voorstel naar zwo toe.

 2. door Neeltje

  Op 29 december 2012

  Beste Jaap,

  Misschien kan je contact met de schrijver van het artikel opnemen, met Hanneke? Nieuwe afbeeldingen zijn altijd welkom! webredactie@pgz-zaandam.nl

  Groeten,
  Neeltje

 3. door Hanneke

  Op 29 december 2012

  Beste Jaap,

  Je hebt hier best een punt van overweging. Eerlijk gezegd vond ik het logo van de ZWO op de website al een verbetering, dank aan de website redactie overigens. Ik zal op zoek gaan of ik een logo meer van deze tijd kan vinden. Of vind je bovenaan deze pag. staande logo mooi c.q. goed genoeg voor het kerkblad?
  Met vr. gr. Hanneke

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856