Niet zomaar een collecte voor Birma

Logo ZWO

Op 16 en 23 december zal er gecollecteerd worden voor Birma. Hier leest u waar de opbrengsten van deze collecten naartoe gaan.

Leiding van World Concern naar lokale bevolking
Tot zomer 2008 waren uitgezonden medewerkers van Kerk in Actie actief op twee landbouwprojecten in de Kachin en de Noordelijke Shan, twee provincies in het noordoosten van Birma. World Concern wil haar werk uiteindelijk  overdragen aan de lokale bevolking. Men traint de lokale bevolking daarom om in de toekomst de leiding over te nemen van het ontwikkelingswerk.

Technische ondersteuning
In de drie programma’s van World Concern Myanmar werken 15 technici en 10 technisch adviseurs, 75 veldwerkers en 8 managers. Met daarnaast nog kantoorpersoneel, chauffeurs en bewaking werken er totaal 150 mensen. Niet alleen buitenlanders geven trainingen en advies, ook opgeleide Birmese mensen zelf. In 150 dorpen werkt men aan voorlichting, bijv. gezondheidszorg, hygiëne, onderwijs maar ook met technische ondersteuning: landbouw, spaar- en kredietwerk en gemeenschapsontwikkeling enz.  Al met al werkt World Concern met meer dan dertig lokale organisaties samen, die vanuit kerken ontwikkelingswerk opzetten.

Godsdiensten in Birma
Een grote meerderheid van Birma is Boeddhist: 90%. De belangrijkste bevolkingsgroep van Birmanen voor vrijwel 100%. Onder de etnische minderheden, zoals de Karen en de Kachin, bevinden zich wel christenen, ongeveer 3% van de totale bevolking. In het algemeen werkt Kerk in Actie met christelijke organisaties in Birma.

Uitdagingen
Meer dan 65% van de bevolking is van landbouw afhankelijk. Een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens , waarvan 10% geen eten heeft voor de volgende dag. Alleen in Thailand al bevinden zich meer dan 400.000 vluchtelingen. De grootmachten en internationale bedrijven hebben belangstelling voor de natuurlijke grondstoffen van het land, maar zullen de armen hiervan profiteren?

Kerk in Actie zet zich daarom in om met name de kansarmen bij te staan om ook van de nieuwe kansen te profiteren. Daarnaast wordt gewerkt om vrede en gerechtigheid in dit land onomkeerbaar te maken.

16 en 23 december
De ZWO beveelt de collecten voor Birma voor 16 en 23 december van harte bij u aan.

Uw bijdrage kunt u ook overmaken op  giro 9265258 t.n.v. ZWO-commissie Protestantse Gemeente Zaandam, o.v.v. Kerk in Actie,  Birma.  Zie ook www.kerkinactie.nl.

Namens de ZWO-commissie,

Hanneke Kiburg

About ZWO
ZWO staat voor Zending, Wereldiakonaat en Ontwikkelingswerk. Vanuit de kerk zet de ZWO zich in voor de nood van mensen in binnen- en buitenland. De ZWO doet dit door voorlichting, toerusting en fondswerving. De ZWO is onderdeel van de diakonie.

Categorieën: Nieuws | Tags: , , , | Geplaatst op 12 december 2012