Missionaris Betty Smit: De engel van de jungle.

In januari en februari 2013 ondersteunen we via de ZWO collecten het werk van Betty Smit in Brazilë.

Betty (Albertine Jantine) Smit werd op 1 november 1943 geboren in een Zwols middenstandsgezin. Opgegroeid in een Nederlands Hervormd milieu, kwam zij door haar werk als kinderverzorgster in aanraking met het Leger des Heils. De basis voor haar latere werk in Brazilië.

Erbarmelijke omstandigheden
Hoop brengen in de Groene Hel, dat was haar opdracht. Vanaf 1968 trok Betty per boot de jungle in. Zij ontmoette mensen in erbarmelijke omstandigheden. Het waren Indianen en rubbertappers, die tot in de zestiger jaren in feite nog in slavernij leefden. Van Betty kregen de zieken medicijnen, voedsel en als het kon kleding en verband. En daarbij nodigde zij de mensen steevast uit voor een samenkomst. Zij was toen wat haar financiële middelen betreft, volledig afhankelijk van wat een handjevol vrienden in Nederland haar toezond.

Nationale bekendheid
Een NCRV televisie-uitzending van Jan van Hillo in 1972 bezorgde haar plotseling nationale bekendheid. De jonge, tengere blondine uit Zwolle stal in dat programma de harten van duizenden Nederlanders. Met meer dan een half miljoen (toen nog) gulden vertrok zij opnieuw naar de groene Hel van Brazilië.

ZWO
De komende maanden ondersteunen we via de ZWO collecten het werk van Betty Smit.
U kunt ook uw bijdrage overmaken op giro 9265258 t.n.v. ZWO-commissie Protestantse Gemeente te Zaandam o.v.v. Betty Smit.

Klik hier voor meer informatie.

Namens de ZWO-commissie,
Hanneke Kiburg, Kees van der Pol en Cornelis Kaai

About ZWO
ZWO staat voor Zending, Wereldiakonaat en Ontwikkelingswerk. Vanuit de kerk zet de ZWO zich in voor de nood van mensen in binnen- en buitenland. De ZWO doet dit door voorlichting, toerusting en fondswerving. De ZWO is onderdeel van de diakonie.

Categorieën: Nieuws, ZWO | Tags: , | Geplaatst op 2 januari 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856