Mijn schoonzus, de dominee

Dominee van Benthem-de Ridder

In een bomvolle kerk te Dirkshorn werd gistermiddag Yvonne van Benthem-de Ridder bevestigd als predikant. Trots als een pauw zat ik vooraan. Een verslag in woord en beeld van een bijzonder samenzijn.

Multiculturele kerk
Op 23 augustus 2011 verdedigde Yvonne van Benthem-de Ridder, mijn schoonzus, in Utrecht de stelling ‘Teneinde aan haar missionaire roeping gehoor te blijven geven, zal de PKN zo snel mogelijk een multiculturele kerk moeten worden’. Een panel bestaande uit drie hoogleraren (iemand van praktische theologie, iemand voor bijbelse theologie en iemand voor systematische theologie ) legde haar het vuur aan de schenen, maar kregen haar niet klein. Met veel lof en complimenten studeerde ze af als theologe. Het was tijd om aan het werk te gaan.

Deksel op de neus
Tijdens haar zoektocht naar een gemeente kreeg ze meerdere malen flink de deksel op haar neus. Vol goede moed reageerde ze op vacatures waarin ook beginnende predikanten opgeroepen werden te reageren, om vervolgens met een ‘Je hebt te weinig ervaring, wij willen een ervaren iemand’ afgewezen te worden. Frustrerend, maar ze liet zich niet kennen en zocht verder. Immers: zoekt en gij zult vinden.

Waarom staat er op de kerktoren een haan? Omdat er anders geen kip komt!

Bezwaren?
Op zondagmiddag 6 mei werd Yvonne bevestigd als predikant van de Gereformeerde kerk te Dirkshorn. Een bijzonder samenzijn waarbij ook veel PGZ-gemeenteleden aanwezig waren. De dienst ving aan met een presentatie door de voorzitter van de kerkenraad. Er waren geen bezwaren, de beroepingsprocedure was goed verlopen en dus kon de ceremonie van start gaan. Het begon met de opdracht, waarbij voormalig stagebegeleider ds. H. Jansen uit Dalfsen met Yvonne een rondgang maakte langs alle belangrijke plekken in de kerk zoals het doopvont en de kansel. Vervolgens beloofde Yvonne aan de gemeente haar taak goed te zullen vervullen. Na de handoplegging door o.a. ds. Sjaak Visser, Tom de Lange en ds. Joost van den Brink, werd haar de stola omgedaan. Daar stond ze dan: dominee Yvonne van Benthem-de Ridder.

Traantjes
Een prachtig moment: mijn schoonzus in haar prachtige stola op de preekstoel. Ze sprak de gemeente helder toe over eenheid, over liefde en over samenwerken. Na de preek zongen de kinderen een lied voor haar en gaven bloemen en een lijst met daarin hun foto’s en namen. Tijdens het slotllied, ‘Heer uw licht en liefde schijnen’ (Evangelische liedbundel 382) was het overduidelijk hoe goed Yvonne zich voelt in haar gemeente. Ze straalde, zong en ging volledig op in het intense vreugdegevoel dat de kerk vulde. Ik heb flink moeten slikken om mijn tranen niet de vrije loop te laten.

Verrassend en grappig
Het was een dienst vol muziek (orgel, koor, combo en jongerenbandje), symboliek, indrukwekkende maar ook verrassende en grappige toespraken. Zo werd na de dienst nog kort iets verteld over de gemeente aan de hand van tekeningen die men ooit gezamenlijk had gemaakt. ‘Zoals je ziet heeft iemand op de kerk een haan getekend. Weet iemand eigenlijk waarom er een haan op de kerk staat?’, aldus degene die het slotwoord voerde. ‘Omdat er anders geen kip komt’, reageerde iemand uit de zaal. Met een bulderend gelach was het samenzijn in de kerk ten einde. Gezamenlijk wandelden we naar het verenigingsgebouw om aldaar het glas te heffen op dominee Yvonne van Benthem-de Ridder.

Fotoverslag bevestigingsdienst
Klik op éen van de kleine foto’s om ze op ware grootte te zien. Druk op de [Escape] toets om weer terug te keren naar de website.

About Neeltje Waagmeester
Samen met Martijn en dochters Nienke en Noortje woon ik in 't Kalf te Zaandam. Ik ben zelfstandig tekstschrijver en een van de webredacteurs van deze website. Af en toe plaats ik een eigen artikel, zoals deze bijdrage. Ik zou het leuk vinden als u een reactie achterlaat.

Categorieën: Blog, Nieuws | Tags: , , , , , | Geplaatst op 7 mei 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

1 Reactie

  1. door Gerard Kk

    Op 7 mei 2012

    Buiten de felicitaties voor Yvonne, ook een felicitatie voor ouders en grootouders.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856