Luisteren naar jongeren

Youth for Christ (YfC) Zaandam kent u misschien van the Lighthouse. De werkgroep van YfC Zaandam blijft bewust bezig met hoe zij jongeren kunnen bereiken. Martijn Ouwerkerk vertelt hierover.

Zoals de meesten misschien zullen weten, besteed ik een aanzienlijk gedeelte van mijn tijd als missionair jongerenwerker aan YfC Zaandam. Samen met Sjoerd Bronsema en Annemieke Holsappel, zit ik in de werkgroep van YfC en proberen we de koers te bepalen. Verder ben ik al een aantal jaren op de woensdagavond betrokken, waarbij we koken en eten met hangjongeren en met ze in gesprek gaan.

Echter merken we al een tijdje dat het minder gaat met het werk van YfC. YfC heeft door de week heen verschillende doelgroepen, waar ze verschillende activiteiten mee doen, bijna alle doelgroepen lopen terug, op sommige middagen ziet YfC soms helemaal geen jongeren.

Present

Ik, maar zeker ook Sjoerd breken bijna elke dag ons hoofd, hoe we jongeren kunnen bereiken, hoe we present kunnen zijn en hoe we contact kunnen krijgen met jongeren. Sjoerd heeft op de vrijdag contact met een groep van 15-18 jarige jongeren. Zo spraken we laatst iemand van die groep en hebben we hem vragen mogen stellen. Het uitgangspunt was: we willen er voor jullie zijn als YfC. Wat kunnen we voor jullie betekenen? Hoe kunnen we present zijn?

Uit dit gesprek kwamen een aantal interessante weetjes:

 • Jongeren zien elkaar op straat bijna dagelijks, meerdere momenten op een dag
 • In de wijk waar wij als YfC een pandje hebben zit over het algemeen de doelgroep 15-19 jaar
 • Dit is een groep, opgedeeld in kleine groepjes, van ongeveer 40 a 50 jongeren (jongens en meiden)
 • Ze doen niet iets bijzonders met elkaar, ze zitten, blowen en verzinnen af en toe iets om te doen met de groep, maar over het algemeen is het hangen op verschillende plekken in Zaandam. Er is niet een duidelijke gemeenschappelijke deler tussen deze jongeren, behalve de leeftijd, zelfde levensfase en blowen.
 • In de zomer zijn ze graag buiten, met name op plekken waar ze rustig kunnen zitten en de zon schijnt
 • In de winter zoeken ze een dak boven hun hoofd, op straat is dit moeilijk te vinden of ze worden weggestuurd door de politie.

Uiteraard is dit een iemand, maar we gaan proberen met meerdere jongeren de komende tijd te praten over dit soort onderwerpen om beter te kunnen aansluiten met YfC bij de doelgroep.

Nieuwe visie 

Vorige week hebben we met een groot gedeelte van de vrijwilligers en een aantal mensen van het bestuur een visieavond georganiseerd. We hebben nagedacht over een nieuwe koers voor YfC, dit zijn de uitkomsten:

 • We willen ons meer op één doelgroep richten, de doelgroep 14 t/m 19 jaar. We hebben gemerkt dat we wel heel veel doelgroepen proberen te dienen, maar dat we ons niet genoeg focussen en er daardoor geen relaties kunnen ontstaan. Ons doel in eerste instantie met YfC is om een relatie op te bouwen met jongeren.
 • We willen ook frequenter open voor deze doelgroep. De groep ziet elkaar dagelijks. We zijn voor deze doelgroep nu 1 keer in de twee weken open, zo kunnen we nooit aan iets waardevols bouwen.
 • Door op de doelgroep 14 t/m 19 te focussen, kan er in een later stadium makkelijker aansluiting worden gevonden met de pioniersplek Live Zaandam (16+), die op zondagavond in hetzelfde pandje een bijeenkomst heeft. Met Live willen we opzoek naar een nieuwe vorm van kerk-zijn. Jongeren van YfC zouden hierin kunnen doorstromen als ze op zoek zijn naar meer verdieping in het geloof.

Plan van aanpak

Komende tijd gaan we met de werkgroep een plan van aanpak schrijven. Het is een radicale wijziging van de koers, verschillende activiteiten en doelgroepen vallen hierdoor weg, dit moeten we geleidelijk zien af te bouwen. We hebben ook op de visie avond kort bij de vrijwilligers geïnventariseerd hoe zij dit zouden willen aanpakken. Hier kwamen een aantal dingen uit:

 • Op een vaste plek en een vaste dag buiten aanwezig zijn op de plekken waar jongeren zijn
 • Herkenbaar zijn, door bijvoorbeeld kleding YfC
 • In de zomer op wekelijkse basis een BBQ organiseren voor de jongeren

Dit zijn zomaar een aantal ideeën, de komende tijd gaan we dit verder uitwerken. Wordt vervolgd.

 

Eerdere berichten over the Lighthouse en Youth for Christ:

Open dag The Lighthouse

The Lighthouse voetbalt

Categorieën: 15 jaar en ouder | Tags: , | Geplaatst op 31 mei 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856