Lezing over gastvrijheid in het Jodendom door Douwe van der Sluis

Houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen
zonder het te weten engelen ontvangen (Hebreeën 13,2)

In het kader van het thema gastvrijheid, die in alle drie godsdiensten ene belangrijke rol speelt en vele mooie tradities naar voren heeft gebracht organiseert de Werkgroep Jodendom, Christendom en Islam op 15 januari 2015 in de Noorderkerk om 20 uur een thema-avond over gastvrijheid in het Jodendom. Het thema sluit tegelijkertijd ook mooi aan bij ons jaarthema: “een engel ontmoeten”.

In de joodse traditie speelt gastvrijheid een belangrijke rol, te beginnen bij de Bijbelse verhalen. Gastvrijheid is daar meer dan een kwestie van fatsoen. Het is een heilige plicht reizigers een maaltijd te bereiden en bescherming te bieden in een (mogelijk vijandige) vreemde omgeving (Lev. 19:33, 34). En vele verhalen zoals het verhaal van Abraham of Lot (Gen 18 en 19), de tocht door de woestijn of Ruth draaien om dit onderwerp. De rabbijnen hebben dit / deze fundamentele recht / plicht verder uitgewerkt op de betreffende situaties waarin het joodse volk verkeerde. Wat is de essentie van gastvrijheid en wat betekent gastvrijheid in een samenleving die op zich goed functioneert en waar zijn de grenzen van gastvrijheid?

Gastspreker Douwe van der Sluis zal op deze avond op de verschillende facetten van gastvrijheid in het Jodendom ingaan. Douwe van der Sluis organiseerde gedurende vele jaren studiereizen voor theologen in Israël en Palestina en ontmoetingen tussen Joodse en Arabische jongeren uit deze landen. Hij kent de oriëntaalse mentaliteit uit zijn duimpje. Maar hij is ook theoloog en heeft zich meer dan 40 jaar bezig gehouden met joodse studiën en de rabbijnse visie op Bijbelse en traditionele onderwerpen. En hij kan er boeiend over vertellen. De lezing wordt van harte aanbevolen.

December
Niet voor iedereen is de decembermaand een feestmaand. Juist de feestdagen kunnen je ook confronteren met eenzaamheid en gemis van dierbaren. Laten we daarom met elkaar ook aandacht hebben voor mensen die een luisterend oor of een goed gesprek nodig hebben of gewoon een bezoekje of een uitnodiging. Dat advent en kerst onze verbondenheid met anderen mogen aanmoedigen en ons allen vervullen met hoop
Allen een goede tijd gewenst en fijne feestdagen.
Met een hartelijke groet voor u allen,
Ds. Birke Rapp

Categorieën: Nieuws | Tags: | Geplaatst op 17 december 2014

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856