Lezing gastvrijheid in het Jodendom

In het kader van het thema gastvrijheid, dat in alledrie de godsdiensten een belangrijke rol speelt en vele mooie tradities naar voren heeft gebracht, organiseert de Werkgroep Jodendom, Christendom en Islam op donderdag 15 januari 2015 in de Noorderkerk om 20.00 uur een thema-avond over gastvrijheid in het Jodendom.

In de joodse traditie speelt gastvrijheid een belangrijke rol, te beginnen bij de Bijbelse verhalen. Gastvrijheid is daar meer dan een kwestie van fatsoen. Het is een heilige plicht om reizigers een maaltijd te bereiden en bescherming te bieden in een (mogelijk vijandige) vreemde omgeving (Lev. 19:33, 34). En vele verhalen – zoals het verhaal van Abraham of Lot (Gen 18 en 19), de tocht door de woestijn, of Ruth – draaien om dit onderwerp. De rabbijnen hebben dit/deze fundamentele recht/plicht verder uitgewerkt op de betreffende situaties waarin het joodse volk verkeerde. Wat is de essentie van gastvrijheid en wat betekent gastvrijheid in een samenleving die op zich goed functioneert en waar zijn de grenzen van gastvrijheid?

Gastspreker Douwe van der Sluis zal op deze avond op de verschillende facetten van gastvrijheid in het Jodendom ingaan. Douwe van der Sluis organiseerde gedurende vele jaren studiereizen voor theologen in Israël en Palestina en ontmoetingen tussen Joodse en Arabische jongeren uit deze landen. Hij kent de oriëntaalse mentaliteit uit zijn duimpje. Maar hij is ook theoloog en heeft zich meer dan 40 jaar beziggehouden met joodse studiën en de rabbijnse visie op Bijbelse en traditionele onderwerpen. En hij kan er boeiend over vertellen. De lezing wordt van harte aanbevolen.

 

About Claudia
Ik heb dit artikel op de website geplaatst als lid van de webredactie. Dit betekent dat het niet door mij geschreven is. Wilt u reageren op dit artikel, dan kan dat door hier onder een commentaar toe te voegen. Uw commentaar is dan voor iedereen leesbaar. U kunt er ook voor kiezen om een email te sturen naar de webredactie, door te klikken op de link hieronder. De leden van de webredactie zijn Neeltje, Roselien, Christien en Marja.

Categorieën: Activiteiten, Nieuws | Tags: , , , , | Geplaatst op 10 januari 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856