Let love rule

Na de dag van de communicatie van de Protestantse Kerk Nederland zit mijn hoofd  boordevol informatie, tips en ideeën voor en over de communicatie en website van onze eigen kerk. Verwerken van al die informatie begint al meezingend of schreeuwend in de auto onderweg naar huis.

‘Let love rule…’, schreeuw ik mee en draai de volumeknop nog even harder. Na een dag geconcentreerd bezig zijn met communicatie, websites, kerkbladen en PR is het heerlijk om zo het hoofd leeg te maken. Ongemerkt zet deze tekst mij toch weer aan het denken over communicatie van en in de kerk.

De tips

Een zeer praktische workshop over een wervende website is al pijnlijk, de eerste tip: Zeg nooit welkom! En wat ziet u rechtsboven in? Het wordt een uitdaging om zonder het woord welkom bezoekers van de site zich welkom te laten voelen. Daar is door anderen al over nagedacht en die tip en vele andere tips neem ik mee naar de webredactie.

Tijdens de volgende workshop over samenhang in de communicatie ligt de nadruk op welk doel  en welke doelgroep je wilt bereiken met je communicatie.  Als je de jongeren wilt bereiken, die niet in de kerkdienst aanwezig zijn, is een mededeling in die kerkdienst niet zinvol! Maar als je tijdens een kerkdienst veel grijze haren ziet is een aankondiging voor die doelgroep wel gepast. Voor die jongeren kun je uitwijken naar een communicatiemiddel dat zij zelf gebruiken zoals what’s app. Het doel is ook belangrijk, als je voor een activiteit als hulpverlening, zoals de voedselbank vrijwilligers zoekt is de boodschap anders dan wanneer je klanten zoekt.

Confrontatie

Allemaal leuke en handige tips, maar in de auto blijft er maar één vraag door mijn hoofd spelen. ‘Wie ben je als kerk, waar sta je voor, wat is je kernboodschap?’

Weet jij/u het? Ik heb niet zo snel een antwoord paraat moet ik bekennen. Gelukkig heb ik mijn mobiel altijd paraat en kan ik even op onze site kijken. ‘Wij zijn een zelfbewuste, open en uitnodigende gemeente, geïnspireerd door de Gods liefde die aan alles voorafgaat en niemand buitensluit.’ Prachtige woorden die een basis kunnen zijn in je communicatie waar je, zeker in contacten buiten de kerk, steeds op terug kunt grijpen. Laat maar zien wie je bent en waar je voor staat.

De kernboodschap hoeft niet in elke communicatie letterlijk te vinden te zijn, maar vormt wel een basis. Vraag je maar eens af waar je de openheid in terug ziet. Open deuren, samenwerken met andere kerken, zorg voor mensen buiten de kerk? Allemaal mooie voorbeelden en ook de webredactie houdt rekening met de openheid. We streven ernaar duidelijke taal te gebruiken, zonder al teveel kerkelijke termen, die voor alle bezoekers goed te begrijpen is.

Let love rule

Onze inspiratie is Gods liefde en terwijl ik meeschreeuw met Lenny Kravitz, bedenk ik dat die inspiratie in alles moet doorklinken. Ook op de website. Als mensen in Zaandam liefde en Gods liefde zoeken moet dat via internet ook te vinden zijn. Thuisgekomen google ik op ‘op zoek naar liefde’, ‘liefde Zaandam’ en ‘Gods liefde Zaandam’. ‘Op zoek naar liefde’ levert resultaten op, die je met een kinderveilig filter niet kunt openen. Dan maar ‘liefde Zaandam’: geen schokkende resultaten, maar de protestantse kerk zit er niet bij. Tot mijn grote opluchting levert ‘Gods liefde in Zaandam’ wel de naam van onze kerk op.

Als webredactie kunnen we er wel voor zorgen dat de site te vinden is op de woorden God en liefde, zonder die woorden letterlijk op de site te laten zien. Dat is niet moeilijk.

Belangrijkste is dat we die woorden waar maken, laten we ons inspireren door Gods liefde!

Let love rule!

 

 

 

 

Categorieën: Blog, Overdenkingen | Tags: , , | Geplaatst op 2 juni 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856