Kunnen we het aan?

Al drie weken lang komen dagelijks honderd tot honderdvijftig vluchtelingen naar de Noorderkerk tijdens de openstelling van 14:00 tot 16:00 uur. Met inzet van vele vrijwilligers en samenwerking met verschillende organisaties wordt deze gastvrijheid geboden. Dit lukt! Zonder de aandacht te verliezen voor de eigen kerkelijke gemeenschap, benadrukt de Algemene Kerkenraad.

Drie weken geleden zijn we gestart de Noorderkerk elke middag van 14:00 tot 16:00 uur  open te stellen en sindsdien komen er honderd tot honderdvijftig vluchtelingen per dag. Ze waarderen de ontmoeting, een kopje koffie (met véééél suiker en een koekje!), de taallessen, het muziek maken, kortom de hele warme sfeer.

Ondersteuning

Wat zijn we blij dat tegelijk verrassend veel ondersteuning op gang is gekomen voor de Noorderkerk:

 • Van ruim tweehonderdvijftig vrijwilligers, deels uit onze gemeente, maar vooral ook uit andere kerken. Uit heel Zaandam ook, zoals een groep lieve arabisch-nederlands sprekende stadsgenoten of kinderen van de Vrije School die elke vrijdag koekjes in hartjesvorm bakken voor de vluchtelingen
 • We ontvangen gulle giften en donaties van andere kerken en van veel particulieren aan de Protestantse Gemeente Zaandam, waarvoor we zeer erkentelijk zijn (we hebben het ook heel hard nodig)
 • Gemeente Zaanstad, de wijkmanager Rosmalenbuurt, COA en andere instanties zijn in gesprek met ons om bijv. nieuwe ruimtes voor taallessen te zoeken
 • Voorgangers en predikanten van omliggende protestantse gemeentes en van andere kerken zijn beurtelings op verschillende weekdagen aanwezig in de Noorderkerk en zij nemen de extra zondagse middagdiensten op zich om onze predikanten te ontlasten

We staan er dus niet alleen voor, een grote kring aan goede mensen staat om ons heen, dat voelt als een warme deken.

Gemeenteleven gaat door

Ondertussen gaat alle wel en wee in onze gemeente door. Ik kan u verzekeren dat de predikanten onverminderd hun taken uitvoeren zowel in pastoraat als in toerusting, ondanks dat de vluchtelingen extra inzet van hun vragen. Soms is het voor hen even puzzelen, maar er is steeds een predikant beschikbaar wanneer het nodig is, precies als voorheen.

De Algemene Kerkenraad bewaakt actief de grenzen van wat vrijwilligers, predikanten, kosters en kerkelijke gemeente kan dragen. Wij zijn dankbaar dat de Noorderkerk een symbool van gastvrijheid en naastenliefde is geworden in wijk en stad. Het is een bijzondere ervaring, dat we zo plots, zo direct, zo grootschalig als plaatselijke kerk geroepen zijn om tot zegen te zijn voor vluchtelingen van oorlogsgeweld. Nu al ervaren we, hoe wijzelf als kerkelijke gemeente zoveel zegen terug mogen ontvangen door nieuwe ontmoetingen, nieuwe contacten, nieuwe blijken van solidariteit.

Mocht u toch knelpunten ervaren, vervelende incidenten meemaken, bezorgd zijn, meld het vooral ten allen tijde aan de Algemene Kerkenraad (via predikant, scriba of mijn email adres christinadanser.ak@gmail.com  ).

Kunnen we het nog aan ? Ja, dat kunnen we, als we in God’s Liefde blijven staan, als gemeenteleden onderling naar elkaar blijven omzien, vasthouden en omarmen.

 

About Christina Danser
Christina Danser is voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Zaandam. Zij is getrouwd en moeder van twee volwassen dochters. Momenteel werkt ze voor Cordaid-Memisa, daarvoor werkte ze voor Kerkinactie en ICCO, en is zij zendingsarts in Nigeria geweest.

Categorieën: Activiteiten, Nieuws | Tags: , , , , , | Geplaatst op 20 oktober 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

1 Reactie

 1. door A. de Wind

  Op 22 oktober 2015

  Beste mensen,

  Het is geweldig wat jullie doen. Bergen werk verzetten jullie. Hulde!!
  En dat jullie het allemaal aan kunnen. Dank zij het diaconale werk, wat jullie verrichtten, is er al de nodige know how aanwezig, maar toch, jullie doen het maar. Alsof het de normaalste zaak is!
  Ik heb respect voor jullie en ik voel me schuldig, dat ik niet kan helpen. Ik denk aan jullie en ondersteun op die manier!

  Heel, heel veel sterkte en kracht om dit aangewaaide werk te kunnen blijven doen!

  Annelies

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856