Kraanvogels voor vrede

gevouwen kraanvogels

Begin mei staat in het teken van dodenherdenking, het vieren van bevrijding en de hoop voor vrede in de hele wereld. Het verhaal van Sadako en haar kraanvogels is een sterk teken van die hoop.

Sadako Sasaki

In 1955 woonde er in Hiroshima een Japans meisje dat Sadako Sasaki heette. Samen met haar broertje overleefde Sadako Sasaki het bombardement op haar stad, maar tien jaar later werd ze heel erg ziek. Ze kreeg de stralingsziekte als gevolg van het bombardement. “Stralingsziekte, niets meer aan te doen”, zeiden de doctoren. Maar Sadako gaf de moed niet op. Er was een legende, dat iedereen die 1000 papieren origamikraanvogels vouwt een wens mag doen. “Als ik nu duizend kraanvogels vouw, dan zal ik blijven leven”, dacht ze.

Het viel niet mee. Kraanvogels vouwen is moeilijk. Maar elke dag vouwde ze een paar kraanvogels. Het aantal kraanvogels groeide. Het viel de doctoren en het verplegende personeel op. “Wat een doorzettingsvermogen heeft dat meisje, en wat een wil om te leven!” Is Sadako blijven leven? Nee, ze stierf ook al had ze meer dan duizend kraanvogels gevouwen. Sadako had een doel. Ze wilde kraanvogels vouwen: tekenen van vrede. Voor Sadako ook het teken van hoop, hoop om verder te leven in een wereld van vrede.

Haar vrienden, die al die tijd van haar ziekte hadden meegeleefd, zaten verslagen bij elkaar, met de hele berg kraanvogels als herinnering aan haar. Alles was voor niets. Of misschien toch niet?
Een van de vrienden kwam op het idee om al die kraanvogels te verkopen en met het geld iets te doen voor de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki. Dit plan is uitgegroeid tot een wereldwijde verspreiding van kraanvogels. Dit gebeurde in de periode 1950-1960. Dat is lang geleden, maar de kraanvogel heeft daarmee zijn intrede in de wereld gedaan en werd een symbool van vrede en hoop voor de toekomst.

Vouw een kraanvogel. Met de vogels kun je veel dingen doen. Aan een draad ophangen, een mobile maken, op kaarten plakken.

Afbeelding bovenaan het artikel:

Duizenden gevouwen papieren kraanvogels in het Vredespark van Hiroshima
( van de internet-site http://nl.wikipedia.org/wiki/Sadako_Sasaki )
De tekening hieronder is te downloaden via deze link, om uit te printen. Wel zo gemakkelijk!

kraanvogel vouwblad

 

Categorieën: Jeugd, Kerk-magazine, Nieuws | Tags: | Geplaatst op 21 april 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856