Knippen, plakken en preken: bij Kerk en Vrede GRAAG!

 De laatste weken stonden in dagblad Trouw artikelen over het overnemen van elkaars preken. Is het jatwerk, is het te begrijpen of is het niet zo erg? Bert Boer reageert en vraagt om uw mening.

In het dagblad Trouw staan de laatste weken artikelen over het overnemen van elkaars preken. Prof. Van de Beld heeft het zelfs over “jatwerk”. Anderen tonen er begrip voor dat een predikant ook wel eens “leeg” kan zijn. Bij wel 80 preken en meditaties per jaar  kost het soms moeite om alweer juiste, originele en inspirerende woorden te vinden voor de komende zondag. En soms komt een predikant door drukke werkzaamheden gewoon in tijdnood. De discussie heeft veel stof doen opwaaien en dat zal nog wel even doorgaan. Wat mij betreft is het niet zo kwalijk, mits misschien wat vaker aan bronvermelding wordt gedaan.

Als meelevend lid wil ik daarbij wijzen op een tool dat juist bedoeld is om er gebruik van te maken en er inspiratie uit te halen. Dat zijn de wekelijkse preekschetsen van de bekwame theologische werkgroep van Kerk en Vrede. Zeker bij de Vredesweek in september, het voortdurende geweld in Syrië en de assemblee in Busan te Zuid-Korea van de Wereldraad van Kerken eind oktober, is er alle aanleiding om hiervan gebruik te maken. Zie www.kerkenvrede.nl

Wellicht zijn er ook nog andere bronnen. Wat vind jij/U ervan? Ben benieuwd naar reacties.

 

Categorieën: Blog, Overdenkingen | Tags: , | Geplaatst op 8 september 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

6 Reacties

 1. door jaap van velzen

  Op 8 september 2013

  Volkomen met je eens, Het zal iedere dominee toch moeten kunnen lukken ook een persoonlijke tint mee te geven in een geleende preek.
  Tegenstanders kan ik echter ook wel begrijpen. Het blijft tenslotte het werk van een ander.

  Ik denk dat de intentie die gebruikt wordt het belangrijkste is, Even helemaal leeg, niet in staat iets uit de pen te krijgen, of alleen maar makkelijk. Dat laatste is wat mij betreft natuurlijk verboden.

 2. door Rik

  Op 9 september 2013

  Ik ben niet tegen preeklezen. Wat wel weinig voorkomt, vind ik, is: gewoon een stukje uit de bijbel nemen en daar iets zinnigs, -opbouwends, -vermanends, -toepasselijks enz. over zeggen. Dicht bij de bijbel blijven kan in ieder geval geen kwaad.
  Mijn boodschap aan Kerkenvrede: Er kon wel eens een wereldwijde dictator voortkomen (de antichrist of zo) uit al die éénwording op de wereld. Uitgummen van de landsgrenzen? vrede? hmm….

 3. door Hanneke van Duijn-Kiburg

  Op 9 september 2013

  Persoonlijk heb ik er niet direct moeite mee. Ik ga ervan uit dat zo’n preek niet eerder in desbetreffende gemeente is voorgelegd. Inderdaad is een kleine bronvermelding op zijn plaats. Een preek of meditatie maken vergt rust in het hoofd, veel concentratie, inspiratie enz. Er kunnen omstandigheden zijn dat door tijdgebrek, ziekte en/of andere (drukke) werkzaamheden er momenten zijn, dat een preek maken gewoon?? niet lukt. Een bestaande preek kan soms als basis fungeren om zo een mooie eigen inhoud er aan te geven. De bezieling en liefde waarmee de herschreven preek wordt gebracht is bepalend, denk ik met welke intentie men deze beleeft. Mochten er mensen zijn die iets herkennen dan is het een goed moment om de andere dimensie van de preek/meditaite te bepraten na de preek. Dat geeft dan een verbindende factor voor de gemeente.

 4. door Dorrit Nijhuis

  Op 10 september 2013

  Het lijkt me een hele klus om iedere week een inspirerende preek te produceren. En heel verleidelijk om er af en toe eentje van het internet te plukken. Maar waar het om gaat is denk ik dat de predikant in zijn/haar verhaal een link legt met iets dat hij/zij zelf ervaart of bezighoudt, om zo de mensen te kunnen raken. Op zich is dit al een mooi thema: ‘ik wil cq moet zo veel, maar de inspiratie ontbreekt me’ 😉

 5. door Albert Hoogendoorn

  Op 11 september 2013

  Ik ben erg blij dat er op de website nu leuke/zinnige/ter zake doende reacties worden geplaatst. Deze functie van de website is lang onderbenut gebleven. Hopelijk is dit het begin van “meer”.

 6. door Marijke

  Op 12 september 2013

  En stel nou dat een ander over een onderwerp waar jij over wilt preken de dingen al veel mooier kon zeggen dan je het zelf kon, dan lijkt het me ook prima. Beter een ‘gejatte’ kwaliteitspreek (mét bronvermelding inderdaad) dan eigen ‘broddelwerk’ (even heel zwart-wit gezegd). En ik denk dat nu voor een preek ook al allerlei literatuur wordt gebruikt, dus zo’n preek zou je ook onder de bronnen kunnen scharen. En als er dan deeltjes uit gebruikt worden, hoeft dat denk ik net zo min vermeld te worden als nu alle (studie)boeken die gebruikt worden. Maar: alleen preken die voor dit doel beschikbaar zijn gesteld gebruiken, en niet uit luiheid/gemakzucht.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856