Het klooster in

In het weekend van 23 tot en met 25 mei trokken vijf mensen vanuit Zaandam naar de Abdij van Berne in Heeswijk. Marijke Fris was één van de vijf en schreef een boeiend verslag.

Afgelopen weekend zijn we met een groepje naar de Abdij van Berne, in Heeswijk (nabij Den Bosch) geweest. De Abdij van Berne is een abdij van de Norbertijnen, met drie diensten (ochtendgebed, eucharistieviering en avondgebed) per dag.

Eerste keer

Voor mij was het de eerste keer dat ik in een klooster verbleef. Van te voren had ik me voorgesteld om er lekker uit te rusten en bij te komen van een enerverende tijd. Maar eigenlijk was het, met name door alle nieuwe indrukken, best nog wel een vermoeiend weekend. Zo moest ik erg wennen aan de diensten. Zo gewend aan onze ‘eigen’ (protestantse) liturgie, vond ik het moeilijk te volgen wat we nu weer gingen zingen (vooruit bladeren in de liturgie, achteruit bladeren, het ging voor m’n gevoel nooit gewoon van voor naar achter van begin tot eind), en wanneer we gingen staan en weer zitten. Dat maakte voor mij ook heel duidelijk waarom een min of meer vaste volgorde/vorm van een dienst (voor mij) belangrijk is: zo kan je/kan ik me beter richten op de inhoud. Zeker de eerste diensten was ik veel meer bezig met de vorm dan met de inhoud en dat vond ik jammer.

Gelukkig hadden we een katholiek in onze groep, zodat ik veel van mijn vragen ook aan hem kon stellen.

Gastvrijheid

We zijn drie dagen/twee nachten in de abdij geweest. Dat betekende slapen in een kamer die in niets onderdeed voor een hotelkamer (sterker nog: ik heb hotelkamers meegemaakt die stukken minder waren), mee-eten met de Norbertijnen, al was het aan gescheiden tafels, maar wel in dezelfde ruimte. Koffie- en theedrinken, soms in de gastenhuiskamer (of heerlijk op het terras), soms in de koffiekamer van de Norbertijnen. Ik vond de gastvrijheid heel bijzonder. Een gastvrijheid die zich uitstrekte tot het, als niet-katholiek, mogen ontvangen van brood en wijn tijdens de eucharistieviering.

Monniken in burger

Natuurlijk heb je van te voren toch zo je verwachtingen. En blijkbaar was één van mijn verwachtingen dat de mannen voortdurend in hun witte gewaad rond zouden lopen en dus heel herkenbaar zouden zijn. Maar buiten de diensten waren ze eigenlijk altijd ‘in burger’, zodat ik me zeker in het begin vaak afvroeg of ze gast waren of bewoner … En het was ook een openbaring (maar waarom eigenlijk??? Zeker vanwege een stukje onwetendheid) om degene die de ene avond de plantjes water liep te geven, de volgende dag als priester in de eucharistieviering te zien. Hij bleef toch voor mij het hele weekend ‘de tuinman’ 😉

Zaterdag hebben we een rondleiding door de abdij gekregen van één van de gastenbroeders. Hij heeft ons veel verteld over de geschiedenis van de abdij, de geschiedenis van een aantal portretten van abten uit het (nabije) verleden.

 Eigen tijd

Naast het bijwonen van de diensten en de maaltijden kon je je eigen tijd indelen. Wij zaten vaak als (gedeelte van) de groep bij elkaar, niet omdat het moest, maar omdat het mocht. En dan wisselden we lachen af met goede, serieuze gesprekken. Of er werd gewandeld. Bijvoorbeeld naar kasteel Heeswijk, of in de tuin. Maar doordat ik het ook erg fijn vond om mee te doen in de groep, was er eigenlijk te weinig gelegenheid om echt van de rust en stilte gebruik te maken, me even terug te trekken. Want je schijnt maar één ding tegelijk te kunnen … Ik hoop dan ook terug te komen: met de/een groep, maar zeker ook een keer alleen of samen met één iemand.

Ik vond het heel bijzonder om, al was het toch als buitenstaander, een kijkje te hebben kunnen en mogen nemen in het leven van deze Norbertijnen. Met als extraatje de viering van de 65e verjaardag van de abt!

Ook belangstelling?

Het is voorstelbaar dat dit boeiende verhaal nieuwsgierig maakt. Misschien overweegt u/jij zelf een kloosterbezoek. U/jij kunt zelf het initiatief nemen, maar aansluiten bij een groep kan ook. Dit weekend was een initiatief vanuit de GHL gespreksgroep, maar deelname aan de gespreksgroep is geen voorwaarde om eens mee te gaan. Via de website van de GHL gespreksgroep kunt u contact opnemen.

 

About Webredactie Ellis van Atten
Ik heb dit artikel op de website geplaatst als lid van de webredactie. Dit betekent dat het niet door mij geschreven is. Wilt u reageren op dit artikel, dan kan dat door hier onder een commentaar toe te voegen. Uw commentaar is dan voor iedereen leesbaar. U kunt er ook voor kiezen om een email te sturen naar de webredactie, door te klikken op de link hieronder. De leden van de webredactie zijn Neeltje, Roselien, Christien en Marja.

Categorieën: Activiteiten, Blog, Kloosterbezoek | Tags: , | Geplaatst op 1 juni 2014

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856