Kennismaken met ds. Jan van Aller

Al eerder las u dat ds. Jan van Aller, predikant in Uitgeest, ondersteuning zal bieden als consulent totdat de vacature van parttime predikant is vervuld.  Hij stelt zich zelf aan u voor.

De start

Geboren en getogen in het Brabantse Waalre, waar al vroeg het oecumenische en vrijzinnige virus toesloeg, waarvan ik nog steeds niet ben genezen.  Na lange aarzeling over studiekeuze, omdat ik zo’n brede interesse heb (ik had me als beta reeds ingeschreven voor de studie natuurkunde!) werd het na een ontmoeting met prof. F.O. van Gennep tot mijn en veler verbazing Theologie, in Leiden. Hoewel ook Marthe de Vries daar studeerde, ‘kregen wij wat’ op een grieks eiland tijdens een groepsreis.. ‘het’ is nog steeds dik aan!

Het vervolg

Van 1993 – 1998 was ik predikant in de hervormde gemeente Rotterdam-IJsselmonde, ‘op  Zuid’ – onder de rook van de Kuip. Van ’98 – 2007 was ik Vlootpredikant bij de Koninklijke Marine; een heel veelzijdige tijd,  met een mooie afsluiting van 3 jaar met het gezin (3 dochters) op Curacao. Onvergetelijke jaren. Sinds 2007 ben ik (deeltijd) predikant van de Protestantse Gemeente Uitgeest/Akersloot, ten zuiden van Alkmaar.

We wonen daar ook met veel plezier, met o.a. strand en meer in de buurt, maar ook heel geschikt voor een avondje Concertgebouw. Hoewel getalsmatig de vrijzinnigheid ook binnen de PKN het misschien wat zorgelijk lijkt, vind ik het een genot om in het open en tolerante kerkelijke klimaat van Noord-Holland te werken – en wonen.

Categorieën: Onze Gemeente | Tags: , | Geplaatst op 9 april 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

4 Reacties

 1. door Neeltje

  Op 10 april 2013

  Beste dominee van Aller,

  Een digitaal aangenaam kennis te maken. Een vraag: wat doet een consulent precies? Gaat u ook voor in diensten?

  Met vriendelijke groeten,
  Neeltje Waagmeester

 2. door Jan van Aller

  Op 10 april 2013

  Beste Neeltje Waagmeester;

  Simpelgezegd is een consulent een collega-predikant die in de vacature-tijd zonodig de kerkenraad bijstaat, en in dringende pastorale gevallen en bij overlijdens bereid is om ‘in te springen’. Het belangrijkste aspect van steun aan de kerkenraad is het begeleiden van het beroepingsproces. Over het voorgaan: afhankelijk van de behoefte; vaak zijn de preekroosters al ruim tevoren gevuld. Zelf zal ik in augustus een keer voorgaan in Zaandam.
  Kortom: niet een volledige vervanging (dat zou ook niet kunnen i.v.m. met werk in mijn eigen gemeente) maar advies en in dringende gevallen: bijstand.

  Vriendelijke groet,

  ds Jan van Aller, Uitgeest

 3. door Marijke

  Op 10 april 2013

  Ik sluit me bij Neeltjes vraag aan!

 4. door Neeltje

  Op 11 april 2013

  Beste dominee van Aller,

  Hartelijk dank voor het antwoord. Weer iets geleerd! 🙂

  Met vriendelijke groeten,
  Neeltje

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856