Kan de kerk helpen?

Op zoek naar veiligheid wordt de kerk om hulp gevraagd. Een invoelbare, legitieme vraag waar je liever geen nee tegen zegt. Maar wat te doen als de weg naar veiligheid via mensensmokkelaars gaat? Bert Boer zocht naar antwoord.

Een Zaanse kunstenaar van Syrische afkomst, waar verschillende gemeenteleden al jaren bij betrokken zijn, vertelde over zijn twee broers. Zij wonen met hun gezinnen in het Noorden van Syrië, vlak bij de Turkse grens. Dat gebied wordt beheerst door de Djihad en de situatie is  er voor Syrisch-orthodoxe christenen gevaarlijk. Zij willen daar zo gauw mogelijk weg.

De hulpvraag

Als enige mogelijkheid zien zij mensensmokkelaars. Voor € 10.000 per persoon kunnen de broers via Griekenland naar Zweden worden gesmokkeld, waar hun zuster woont. Naderhand kan dan de rest van de familie overkomen. Vraag aan mij: kan de kerk helpen om dat geld bij elkaar te krijgen?

Mijn antwoord was negatief. Het is niet alleen heel veel geld, maar de smokkelaars zijn criminelen. Daar doen wij geen zaken mee. Bovendien zijn de smokkelroutes gevaarlijk. Daarvan horen we dagelijks in het nieuws.

Zoeken naar veiligheid

Toch laat het je niet met rust. Wat zijn de mogelijkheden om op een veilige manier, en het liefst met het hele gezin, weg te komen? Ik heb het voorgelegd aan Geesje Werkman van de landelijke PKN, die vluchtelingenwerk in haar portefeuille heeft. Aan Judith Sargentini, Europarlementariër, die voor haar werk veel vluchtelingenkampen heeft bezocht, waaronder Lampedusa. Aan Christina Danser, die bij Cordaid werkt. En ik ben in correspondentie met de kerk van Zweden, waar de regels iets ruimer zijn dan bij ons, maar de kansen toch ook heel beperkt.

Uit al die gesprekken komt naar voren dat een oplossing via mensensmokkelaars afgewezen wordt. Crimineel en te gevaarlijk. De broers moeten vooral kiezen voor veiligheid. Als het in Syrië te gevaarlijk wordt, is het verreweg het beste om uit te wijken naar een vluchtelingenkamp in Turkije.  Om vervolgens daar vandaan te proberen naar Europa te komen. Gemakkelijk zal dat niet zijn. Nu maar hopen dat de pleidooien van het Europarlement om ruimhartiger mensen toe te laten en de zuidelijke landen te verbieden om vluchtelingen in gevangenissen op te sluiten, effect gaan hebben.

Wat kunnen wij doen?

Deze ervaring wil ik met jullie delen, omdat het heel dichtbij in onze stad en in onze gemeente speelt. En omdat de dilemma’s ons zo een  machteloos gevoel kunnen geven. Wat we wel kunnen doen : naast zulke mensen staan, echt betrokken mede leven en hen een plaats geven in ons gebed.

Categorieën: Blog, Overdenkingen | Tags: , , , | Geplaatst op 3 november 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856