Jeugdwerk: Goed doen met Poen

Dit jaar organiseren we “Goed doen met Poen” voor de derde keer in successie op 30 mei in de Noorderkerk.

Voor wie:
Voor elke groep die een vruchtbaar idee heeft om met een bedrag dat je nu niet hebt iets goeds te doen. De factor jeugd houden we in ere: of het de helpers of de geholpenen zijn doet niet ter zake; als jeugd op wat voor manier een rol speelt is het goed.

Hoe:
De deelnemers houden een presentatie. We hebben een beamer beschikbaar en een flipover beschikbaar, verdere middelen in overleg. De duur van de presentatie hangt af van het aantal deelnemers: we beginnen om 20:00 uur en eindigen om maximaal 22:00 uur waarna de uitslag vrijwel direct daarna bekend wordt gemaakt.

Jury:
Elk jaar zoeken we een onafhankelijke jury. Juryleden zijn onafhankelijk – geen leden van de diaconie, maar hebben wel een affiniteit met diaconale doelen en/of jeugdwerk. Juryleden mogen zich aanmelden of ze worden gevraagd.

Niet mee doen en erbij zijn?
De avond bezoeken kan zonder aanmelding. Wij stellen belangstelling op prijs en weten dat het leuk is om de activiteiten van anderen nader te beschouwen. Deelnemers verdienen dit nog meer dan de prijs!

Aanmelden:
Stuur uiterlijk 22 mei een mail naar kvanderpol@hetnet.nl om je groep en doel aan te melden of je aan te melden als jurylid.

Voorgeschiedenis:
2013: Het begon met een legaat…
In 2013 ontving de diaconie een legaat dat bestemd was voor het jeugdwerk. Het jeugdwerk wordt al jaarlijks begroot en we wilden niet dat het op “de grote hoop” zou belanden. Binnen diverse clubs in het jeugdwerk worden wel verschillende diaconale doelen gesteund, zouden we die extra ruimte kunnen geven?

Daarom organiseerden we eenmalig de actie “Goed doen met Poen”: welke groepen hebben de beste ideeën om met € 1.500,- iets goeds te doen.
Er deden vier groepen mee, de winnaars waren:
1) De Lighthouse mocht kosten declareren van een cursus weerbaarheid voor meisjes (€ 900,-)
2) De familie Koel uit Zaandijk maakte een reis naar Kenia waar ze ontwikkelingshulp gingen doen (€ 500)
3) De 15+ groep wilde de soos-ruimte in de Noorderkerk opknappen en kreeg € 100,- te besteden.
Na afloop van de avond bleven we nog even nazitten: we leerden van elkaars projecten en ideeën en dit smaakte naar meer. Als we weer een legaat krijgen is dit een goede manier om er een invulling aan te geven…

2014: …en het idee blijft….
Je krijgt niet elk jaar een legaat, en zelden voor een zelfde doel. Toch liet het ons niet meer los. We hebben daarom vanuit de diaconie eenzelfde bedrag gereserveerd om de actie te herhalen. De organisatie was gelijk aan het jaar ervoor.

Het bedrag werd dit jaar als volgt verdeeld:
1) Stichting Joyce uit Wijde Wormer kreeg € 700 voor de zelf georganiseerde opvang van kinderen met het Syndroom van Down in China.
2) Het Team Gambia (Oost-Knollendam) kreeg € 500,- voor hun scholenproject in Gambia
3) Onze eigen jongeren van de Zambia-groep kregen € 300,- voor hun reis om lerarenwoningen te bouwen bij een school in Zambia.

Na afloop wisselden de groepen onderling uit hoe geld het beste besteed kon worden. Wat zijn de dure kanten van een project, hoe wordt een project zelfredzaam, wat is er lokaal mogelijk? Ondanks de grote verschillen in benadering en omstandigheden konden we veel van elkaar leren, het smaakte naar meer.

Hanneke van Duin- Kiburg
Kees van der Pol

Categorieën: Jeugd, Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 19 april 2015

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856