In vuur en vlam

In de serie Christelijke Symbolen komt steeds een ander symbool aan bod. Ditmaal is het symbool ‘tongen van vuur’, als symbool voor de Heilige Geest.

In het logo van de Protestantse Kerk Nederland zie je de rode vlammen terug. Tongen van vuur zie je ook terug in de aankleding van de kerk, het liturgische tafelkleed is rond Pinksteren vurig rood met vlammetjes er op. Het symbool is ontstaan vanuit Pinksteren, het feest van de Heilige Geest.

Pinksteren

Vijftig dagen na de opstanding van Jezus en tien dagen na de hemelvaart van Jezus gebeurde er iets bijzonders. De volgelingen van Jezus voelden een wind opsteken en zagen vlammen, als tongen van vuur zich verspreiden boven hun hoofden. Daarmee stortte de Heilige Geest zich over hen uit en spraken de volgelingen ineens allerlei vreemde talen, zo konden zij het verhaal van Jezus verder vertellen.

Pentekostos

Het woord Pinksteren komt van Pentekostos, wat vijftigste betekent in het Grieks. Het is geen toeval dat Pinksteren vijftig dagen na Pasen, de opstanding van Jezus valt. De Joden vieren Pesach, de uittocht uit Egypte en vijftig dagen later vieren zij Sjavoeot, oftewel wekenfeest. Dit is een feest waarbij offers aan God worden gebracht.

Meer lezen over symbolen kan hier.

Plaatjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën: Overdenkingen, Symboliek in de kerk | Tags: , , | Geplaatst op 18 mei 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856