In vuur en vlam

Het Youth for Christ pandje ‘The Lighthouse’ is zaterdag 17 november 2012 officieel geopend met een viering in de Westzijderkerk en de mogelijkheid om het pandje te bekijken.

De belichting in de Westzijderkerk is prachtig, veel kleuren en blauwe pilaren. Klanken van een band brengen me terug naar de jaren tachtig, toen ik ook nog wel eens een Youth for Christ koffiebar bezocht. Het publiek is grotendeels grijs en bestaat uit leden van de kerkgenootschappen die dit initiatief ondersteunen, oud Youth for Christ-leden, buurtbewoners, het bestuur van Youth for Christ Zaandam en de werkgroep die er voor de jongeren zal zijn in The Lighthouse. Achterin de kerk zijn toch nog wat jongeren te vinden, ze vallen wat uit de toon in dit gezelschap. Maar om hen gaat het.

Open

De muziek wordt afgewisseld door toespraken en gebeden. Er worden herinneringen van Youth for Christ Zaandam opgehaald door Ds. Hans Esbach, Edward de Kam (directeur van YfC|Nederland) vertelt over Youth for Christ Nederland, maar ook de beginperiode van The Lighthouse wordt belicht door Ds. Sjaak Visser (voorzitter Youth for Christ Zaandam). Het begon allemaal met contacten tussen mensen en jongeren, tussen mensen met een warm hart voor jongeren, contacten tussen kerkgenootschappen en het belangrijkste: contacten tussen mensen en God. Na veel vergaderingen, onderhandelingen, gebed en fysieke arbeid is het vandaag zover: The Lighthouse gaat open.

Thuis

Youth for Christ Zaandam wil jongeren in Zaandam West een thuis bieden. Een plek waar ze kunnen chillen, gebruik kunnen maken van computers en internet, een film kunnen kijken, hulp bij huiswerk krijgen en waar ze meer dan welkom zijn. Sjoerd Bronsema zal vierentwintig uur per week werkzaam zijn voor The Lighthouse. In zijn toespraak geeft hij aan dat jongeren zich vaak niet begrepen voelen en niet gewenst. Hij kent ze, en dat is te merken. Als hij uitgesproken is, komt het hardste applaus van achterin de kerk waar zij zitten.

Sjoerd zal met de werkgroep, waar ook Martijn Ouwerkerk vanuit onze kerk in meewerkt, de jongeren ontvangen in The Lighthouse. Zoals het er nu naar uitziet zal het pandje drie dagen per week van 15:00uur tot 21:00uur geopend zijn.

Chillen

Tegen het einde van de officiële bijeenkomst in de Westzijderkerk wordt het achterin de kerk onrustiger. De jongeren schuiven in de kerkbanken en stoten elkaar aan. Ik kan ze geen ongelijk geven. Het duurt allemaal wel wat lang, zeker als dit niet de omgeving is waar je normaal komt.

Na een hapje en een drankje neem ik nog even een kijkje in het pandje aan het Ruijterveer. Een comfortabele bank, een bar, een prachtig toilet, computers en een klein bioscoopzaaltje, wie zou zich daar nou niet thuis voelen? De jongeren die net zo onrustig tussen de kerkbanken zaten, zitten hier ontspannen achter de computers, hangen samen op de bank en lijken zich thuis te voelen.

Steun

Het werk van de werkgroep Youth for Christ Zaandam wordt ook gesteund door onze kerk. Natuurlijk financieel, maar ook door gebed en belangstelling. Vanuit onze kerk zijn Martijn Ouwerkerk en Sjaak Visser nauw betrokken bij Youth for Christ Zaandam, respectievelijk in de werkgroep en in het bestuur.

U kunt het werk van Sjoerd Bronsema volgen op www.the-bronxs.nl en informatie van Youth for Christ Zaandam kunt u vinden op hun facebookpagina.

 

Voor meer actuele informatie klik hier.

 

Categorieën: 15 jaar en ouder, Jeugd, Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 21 november 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

2 Reacties

 1. door Bert Boer

  Op 21 november 2012

  dank voor dit verslag. Heel belangrijk dat wij als kerken van Zaandam een plek bieden aan straatjongeren, veelal zoekers naar een vertrouwde en stabiele omgeving. Hopelijk slagen wij er in om hen het gevoel te geven: bij ons ben je veilig. En we hebben een boodschap van hoop en bevrijding. De bijeenkomst duurde inderdaad wat te lang voor deze jongeren, En ik mis vrouwen bij de initiatiefnemers. We moeten toch ook de meiden opvangen?

 2. door Ellis

  Op 21 november 2012

  Hi Bert,
  Er was wel veel informatie tijdens de openingsdienst, maar ik meen mij te herinneren dat in de werkgroep ook een dame zit. Die was zaterdag niet aanwezig.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856