Column: ‘Iets niet doen’

Naar aanleiding van een prekenserie over koning David in de Westzijderkerk schrijft Dorrit Nijhuis een aantal columns.  “Iets niet doen” is de eerste.

 Iets niet doen
Iets slechts niet doen, terwijl de hele situatie je uitnodigt om toe te slaan, dat is heldhaftig. David komt onverwacht in zo’n situatie terecht. Saul zit met een legertje soldaten achter hem aan en wil hem doden. Gelukkig hebben David en zijn mannen steeds kunnen ontkomen of zich op tijd weten te verstoppen. Op een gegeven moment verbergen ze zich in een spelonk. Saul, die even niet meer weet waar hij David moet zoeken, komt bij diezelfde spelonk aan en besluit daar te rusten. Hij gaat zelfs nietsvermoedend de spelonk binnen, om daar zijn behoefte te doen. Met ingehouden adem zien David en zijn mannen Saul hurken, met zijn rug naar hen toe. Een uitgelezen kans voor David! Hij sluipt op Saul af, die helemaal niets in de gaten heeft en rustig blijft zitten. De mannen van David weten het zeker: hun leider zal voor eens en voor altijd met zijn vijand afrekenen. Maar dat doet hij dus niet. Hij snijdt alleen een stuk van Sauls mantel af. Als bewijs van datgene dat hij niet heeft gedaan.

Iets goeds niet doen
Het omgekeerde kan ook: iets goeds niet doen, hoewel de hele situatie er om schreeuwt. Laatst zag ik een Japanse film waarin men vrijwel iedere gelegenheid om iets goeds te doen voorbij liet gaan. Het ging over een studente die geld verdiende door als prostituee te werken. Eigenlijk wilde ze dat niet, maar stoppen kon ze niet. Op een avond probeerde ze vrij te vragen omdat haar oma in de stad was. Er werd niet naar haar geluisterd, integendeel, er werd een taxi besteld om haar meteen naar een klant te vervoeren. Het meisje stapte in. Oma was in feite de enige die werkelijk haar best deed voor het meisje. Ze maakte zich zorgen en had wel tien keer ingesproken op de voicemail. Maar het meisje had niet teruggebeld.

“Ik sta bij het station,” was de boodschap van oma. “Kom naar me toe, dan gaan we samen eten.”

De taxi kwam toevallig in de buurt van het station. In een opwelling vroeg het meisje aan de chauffeur of hij even langs de voorkant wilde rijden. De chauffeur deed wat hem gevraagd werd. Daar stond oma te wachten, onder een verlicht standbeeld, precies op de plek waar ze zei dat ze zou staan. De taxi reed er langs, het meisje keek geëmotioneerd uit het raam, oma zag het niet.

“Nog een rondje alstublieft,” zei het meisje.

De scène herhaalde zich. De chauffeur had in wel de gaten wat er aan de hand was, dat zag je aan zijn gekwelde blik en ogen die vochtig werden. Maar hij zei niets en hij deed niets. Vervolgens reden ze verder, naar de klant.

Aanvoelen
Sommige mensen kunnen niet aanvoelen wat goed is, of zijn dat verleerd. Saul, bijvoorbeeld, voelt het eerst niet aan. Later wel, als David hem met dat stuk van zijn mantel in de hand achterna rent, de spelonk uit. Dan ziet Saul pas dat David een ‘rechtvaardige’ is, die het goede doet, in tegenstelling tot hemzelf. Maar met dat hij dat begrijpt en toegeeft, verandert hij ook, en verandert de situatie.

Meestal weten mensen ergens wel wat goed is. Alleen is het vaak zoveel makkelijker om dat te negeren. En als de situatie je er niet toe dwingt, waarom zou je dan je nek uitsteken? Die vraag, die je van binnen kan voelen, die uitnodiging om op te staan, daar kan je je ook voor afsluiten. Tot het einde van die film heb ik gedacht en gehoopt dat er nog iemand in actie zou komen. Een held in het klein, die iets zou doen waardoor de situatie zich ten goede zou keren. Maar dat gebeurde niet. Daar niet.

Dorrit Nijhuis

Klik hier voor de tweede column: ‘Brood’

About Dorrit Nijhuis
Ik woon met mijn gezin in Zaandam. Ik heb een passie voor verhalen die je hart raken, die iets in beweging zetten, net als bij muziek, poezie en beeldtaal gebeurt. In mijn bijdragen op deze website probeer ik u ook op dat spoor zetten...

Categorieën: Blog, Overdenkingen | Tags: , , | Geplaatst op 16 maart 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856