Het talent voor communicatie

In ons kerkblad Zaans Kompas komen in de rubriek ‘het talent’ verschillende mensen voorbij. Een foto en een korte tekst geven een indruk van de persoon en zijn of haar talent. Daarachter zit een langer verhaal. Zoals deze van Jaap Scheltus, die we vooral kennen van zijn financiële werk voor de kerk. Weet jij wat hij in zijn vrije tijd doet? Hij vertelt het zelf:

Ik ben al sinds 1966 radiozendamateur. U heeft mij nooit gehoord? Dat is niet vreemd, want is het geen programma zoals bij de omroepzenders. Bovendien is de kans dat u mij op uw radio kunt ontvangen klein omdat de meeste radio’s hiervoor geen voorziening hebben ingebouwd. Ik zend namelijk uit op de korte golf. Voor wie is mijn uitzending dan bedoeld? Voor een andere zendamateur die net als ik radio als hobby heeft om mee te experimenteren. In elk land op deze wereld zijn radiozendamateurs te vinden. In Nederland ongeveer 15.000. De golflengtes of frequenties waarop mag worden uitgezonden zijn internationaal vastgelegd zodat je weet waar je moet zoeken.

Hoe is dit zo gekomen? Mijn interesse in techniek en met name elektriciteit was al heel vroeg groot. Een sinterklaascadeautje was een keer een bouwpakketje van een simpel radiootje. Te koop bij de lokale elektrowinkel voor een schappelijk prijsje. Het bestond uit enkele metalen plaatjes, drie echte onderdelen en een oortelefoontje. Verder had je nodig een zo lang mogelijke en hoog mogelijke antennedraad en een draadje aan de waterleiding nodig. Stroom was niet nodig. Hiermee konden de landelijke zenders Hilversum 1 en 2 worden ontvangen. En ‘s avonds als het donker werd soms ook radio Luxemburg met goeie muziek! Op een zondagmorgen was ineens een heel luide zender te horen die overal tussendoor kwam en een mannenstem een merkwaardig verhaal hield met voor mij volstrekt onbekende afkortingen. De winkelier waar het radiootje gekocht was wist mij te vertellen dat dit een radiozendamateur was en hij heeft me toen naam en adres gegeven zodat ik contact met hem kon opnemen. Die heeft mij toen uitvoerig verteld over zijn hobby en wat er al zo bij komt kijken. Vanaf dat moment stond voor mij vast welke richting ik op wilde. Electronica en met name communicaatietechniek. Het duurde nog een paar jaar voor ik 18 werd en een zendvergunning kon aanvragen dus de tijd werd volgemaakt met het bouwen van radio ontvangers en andere elektronica.
Voor het gebruik van een zender is een vergunning nodig en daarvoor moet je tenminste 18 jaar zijn en moet een examen worden afgelegd over radiotechniek, kennis van de wettelijke regeling en voor een volledige vergunning ook nog vaardigheid in Morse seinen en opnemen met de snelheid van 60 tekens per minuut. Als je voor alle drie onderdelen bent geslaagd wordt je een volledige vergunning verleend en krijg je tevens een roepnaam. Mijn roepnaam is PA0RSW, PA staat voor Nederland en RSW mocht ik zelf kiezen. Ik woonde toen nog in Wormerveer dus waar RSW vandaan komt laat zich raden. Mijn allereerste zender was zelfbouw, had een beperkt bereik en nog uitgerust met radiolampen. De tweede gecombineerde zender/ontvanger was een bouwpakket meegenomen uit de VS.Dit is een zender voor de kortegolfband en geschikt voor zeer grote afstanden.

Hoe maak je kontakt met en andere amateur? Eigenlijk heel simpel. Je kiest een frequentieband uit die “open” is en stemt al luisterend af op een vrij plekje. Druk de zend-knop in en roept een standaard tekst: CQ (in het Engels uitgesproken “siekjoe –zoek je”) gevolgd door je roepnaam. Als er wat verkeer is, is de kans groot dat iemand jouw oproep beantwoord en kan een gesprek plaatsvinden. De kans is groot dat die ander een buitenlander is. Dat gaat wel wel op een “ouderwetse” manier met “over”. Er kan er maar één tegelijk zenden; of je wacht of iemand anders toevallig een oproep doet. Dan kun je daarop antwoorden.

We zijn inmiddels ruim 50 jaar verder. De enorme ontwikkeling van de electronica heft ook op het radiogebeuren een grote invloed gehad. Zelfbouw is nog steeds mogelijk maar is wel een stuk ingewikkelder geworden. Maar het is een interessante hobby waar ik nog altijd veel plezier aan beleef.”

Categorieën: Nieuws | Tags: | Geplaatst op 10 oktober 2019

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856