Het nieuwe liedboek

Tijdens de dienst die José Verheule als gastpredikant leidde in de Noorderkerk op zondag 16 juni 2013, vertelde zij enthousiast over het nieuwe liedboek. Dit enthousiasme deelt José nu ook hier, lees mee en laat u nieuwsgierig maken.

In de Grote Kerk in Monnickendam werd 25 mei het nieuwe Liedboek gepresenteerd. De belangstelling was overweldigend. Nog voor de officiële presentatie was de eerste editie in de gewone uitvoering al uitverkocht. De herdruk verschijnt half juli. Ik kon nog net de luxe versie scoren, in kunstleren kaft met goud op snee.Inmiddels is ook die uitverkocht .

 Wat maakt deze nieuwe liedbundel zo begerenswaardig?

Ik denk de grote schat aan liederen die je er in vindt.Het zijn er meer dan duizend en ze komen uit allerlei windrichtingen. Letterlijk, uit binnen- en buitenland en figuurlijk uit verschillende stromingen binnen de kerken. Je treft veel oude bekenden uit het Liedboek voor de Kerken uit 1973 (ruim 60 procent vind je terug) en nieuwe bekenden uit Tussentijds, maar ook mooie verrassende nieuwe liederen en nieuwe uitvoeringen van een aantal psalmen (naast de volledige Geneefse versie uit het oude Liedboek) .

Een mooi voorbeeld van zo’n nieuwe berijming, die ook kinderen aan kan spreken, is voor mij psalm 23, door Karel Eykman. Het lied is getiteld: ‘Vrolijk schaap’ en begint : ‘Was ik een schaap, was Hij mijn herder, was ik een schaap, Hij bracht mij verder…’

Of neem een lied (1007) van Maarten Das, naar de zeven werken van barmhartigheid, met de inzet:

  Brood zal ik geven en water als wijn,

Een hand vol genade om mens van te zijn.

Kom je van verre en roept men je na –

Ik noem je mijn naaste, wees welkom, besta.

Protestgeluiden

Maar met al dat moois zouden we geen Protestants volkje zijn zonder protestgeluiden. Volgens sommigen zijn er te weinig Opwekkingsliederen of Praise Songs in de bundel terecht gekomen, volgens anderen juist weer teveel.En over een bekend en door velen geliefd lied van Huub Oosterhuis : ‘De Heer heeft mij gezien en onverwacht ben ik opnieuw geboren en getogen’, dat het nieuwe Liedboek niet heeft gehaald, ontstond een heftige discussie.De roemruchte zinsnede uit het tweede couplet: ‘Hij doet met ons, Hij gaat ons in en uit’, zou vrouwonvriendelijk zijn. Ingezonden stukken, over en weer in het dagblad Trouw, resulteerden in deze fraaie cartoon van Pieter Geenen.

Aanschaffen!

Maar waarom zou je de bundel zelf aanschaffen, als de liederen in bijna elke kerkdienst via de beamer zonder boek mee te zingen zijn? Het Liedboek heeft niet voor niets als ondertitel: Zingen en bidden in huis en kerk. Tussen de liederen in staan gebeden, gedichten en meditatieve teksten, die er om vragen rustig voor jezelf te lezen en te herlezen.Van beroemde mensen uit de geschiedenis van de kerk, als Augustinus (‘Laat heb ik U lief gekregen’) tot moderne dichters. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Zoals het gedicht van Erik Idema, dat volgt op de berijming van Psalm 23 door Karel Eykman, hierboven :

             Jij zoekt voor mij

groen grazig gras.

Ik voel me vrij,

speel zonder jas.

 

En als ik blaat,

begrijp jij mij.

Loop ik op straat,

ben jij er bij.

In diepe nacht

maak jij het licht.

Jij houdt de wacht,

jij blijft in zicht.

 

Als ik jou heb,

heb ik genoeg.

Een aanwinst zijn ook de teksten en liederen bij de verschillende fases in het leven, van geboorte tot dood.

Nieuw daarbij is de extra aandacht voor ziekte en overlijden van jonge kinderen. Een voorbeeld is lied 957, vers 1 door André Troost.

                     Zieke vogel, vleugellam viel je uit de bomen,

lag je daar tot iemand kwam, die jou meegenomen,

kleine vogel, zo benauwd, veilig in zijn handen houdt.

Voor je het weet zit je een avond te bladeren, te lezen en te mijmeren…

Een aanrader, dus hou de inschrijflijst van de kerkenraad voor de nieuwe druk in de gaten!

José Verheule

 

Categorieën: Blog, Boekentip, Overdenkingen | Tags: , | Geplaatst op 23 juni 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856