Groeten uit Portugal (deel 1)

Fam. Koller op het strand van Portugal

Arthur Köller en zijn vrouw wonen zo’n vier maanden per jaar in Portugal. Maak kennis met hen en het Interkerkelijk Algarve Pastoraat.

Beste Gemeente leden Noorderkerk, Westzijderkerk en ook andere belangstellende,
Onlangs werd mij gevraagd door de webredactie iets te schrijven op de nieuwe website van de Protestantse Gemeente Zaandam. Ik dacht eerst na, en heb toen ja gezegd, ja waarom ook niet. We kunnen op deze manier communiceren,en ook zo kerk naar buiten zijn,via deze media!

25 jaar Interkerkelijk Algarve Pastoraat
Omdat mijn vrouw en ik in de winter maanden in de Algarve Portugal door brengen willen wij julie daar iets over vertellen, over het I.A.P. Interkerkelijk Algarve Pastoraat dat volgend jaar 25 jaar bestaat.

Hoe het begon
Wij weten het nog heel goed: wij waren 1 weekje met vakantie in de Albufeira (Portugal) en van af ons appartement balkon zag ik een auto met een Nederlands nummer bord. Dat was voor die tijd in de jaren tachtig vorige eeuw zeldzaam, want er kwamen toen nog weinig Hollanders met auto helemaal naar zuid-Portugal

Na een stukje wandelen waren we terug bij ons appartement waar nog steeds die Hollandse auto stond. De eigenaar van de auto kwam daar toevallig aan gelopen, en we raakten met hem in gesprek. Hij vertelde ons dat hij hier was gevraagd om als ‘emeritaat dominee’ kerkdiensten te leiden en nodigde ons uit de a.s. zondag een kerk dienst mee te maken!

Kerkdienst in een restaurant
De kerkdienst werd toen nog gehouden in een restaurant dat op zondagochtend omgebouwd werd tot een kerkzaal. Toen kwamen daar al 80 mensen,er was een piano aanwezig en we zongen uit het liedboek van de kerken. Het was een sfeervolle kerkdienst ! En na afloop van de kerkdienst allemaal koffie drinken op het terras in het zonnetje.

Helaas is een paar jaar later dat restaurant afgebrand en moest het kerk bestuur een andere locatie zoeken!

Tot de volgende blog
Hoe dat verder is gegaan en nog veel meer schrijf ik jullie een volgende keer. Maar de verbondenheid met elkaar, KERK NAAR BUITEN, heeft veel overeenstemming met onze PGZ-kerken van Zaandam

Een hartelijke groet,
Arthur Köller

Fotoverslag: een greep uit het leven in Portugal. Prachtig uitzicht, kopjes koffie in de zon na een kerkdienst en een strandwandeling met zoons van vrienden uit Nederland.

Klik op éen van de kleine foto’s om ze op ware grootte te zien. Druk op de [Escape] toets om weer terug te keren naar de website.

Categorieën: Blog, Nieuws | Tags: , , , | Geplaatst op 2 mei 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

2 Reacties

 1. door Marijke

  Op 2 mei 2012

  Leuk idee om hierover te schrijven! Ik had er geen idee van dat er zo’n pastoraat bestond in Portugal (en misschien op nog wel meer plekken in Portugal?) Ik ben nu al benieuwd naar het vervolg!

  Ik ben op vakantie in Zwitserland wel eens naar een Nederlandstalige kerkdienst geweest. Ik was toen een jaar of 14, en ik weet eigenlijk alleen nog dat ik de dienst heel erg lang vond duren (langer dan thuis blijkbaar) ;). Maar hoe dat verder georganiseerd werd e.d. zou ik niet weten.

 2. door Albert

  Op 2 mei 2012

  Misschien zijn er meer mensen die regelmatig contact hebben met een Nederlandstalige kerkgemeenschap in het buitenland. Het zou heel leuk zijn om daar over iets te vernemen via de website.

  Uiteraard mag dat een geschreven bijdrage zijn, maar foto’s en een filmpje zijn natuurlijk ook welkom!

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856