Groeten uit Brugge

Brugge

Frans van der Sar en Annemarie van Andel waren beide predikant in Zaandam. Na een leven in Israel wonen ze nu in Brugge. Een update.

“’t Is wonder hoe de Brugsche stad
bijna heel ‘t Heilig Land bevat:
hier heet een kerk Jerusalem,
of Nazareth of Bethlehem…”

Aldus schreef de dichter Guido Gezelle in een lang en lyrisch gedicht over de stad Brugge in Belgie. Op 1 augustus mochten we ons in deze mooie stad vestigen.

Een nomadisch bestaan
Eind mei keerden we na een verblijf van meer dan drie jaar terug uit Israel. Ons toekomstperspectief lag in Brugge, nadat Frans in maart een toezegging van beroep van de Protestantse Gemeente te Brugge had ontvangen. Annemarie was intussen in gesprek met de Protestantse Gemeente te Philippine-Sas van Gent-Sluiskil in Zeeuws Vlaanderen. Maar intussen hadden we geen huis of thuis en leidden we een nomadisch bestaan, levend uit de koffers die we hadden meegebracht.

Pieken en dalen
In juni legde Frans met succes een soort toelatingsexamen af bij de Verenigde Protestantse Kerk in België, waarna het beroep van Brugge kon volgen. Ook het contact tussen bovengenoemde Zeeuws Vlaamse gemeente en Annemarie resulteerde in een beroep (50%). We waren blij en dankbaar met deze voorspoedige ontwikkelingen rondom onze toekomst. De vreugde werd echter overschaduwd door eerst het overlijden van de moeder van Annemarie op 2 juli jl. en vrijwel meteen daarna toenemende grote zorgen rondom de ouders van Frans. Het maakte ons leven in de afgelopen maanden zeer intens en onwerkelijk.

Bouwen aan een thuis
Het is fijn dat we nu weer aan een thuis kunnen bouwen. Het gevecht met de dozen ligt gelukkig achter ons. De meeste dozen hadden we in geen jaren gezien en het was verrassend om te ontdekken wat we allemaal hadden willen bewaren. En waarom? Het meeste heeft nu wel een plek gekregen in de mooie en zeer ruime pastorie van Brugge. Het begint er steeds meer als ons thuis te voelen. Sinds de dag dat we de deur van ons huis in Nes Ammim achter ons dicht deden hebben we dat gemist. Want ook daar in Nes Ammim hebben we goed en prettig gewoond en we denken met warme gevoelens terug aan ‘ons’ huis nr. 80.

Bevestigingsdata
Binnenkort gaan we in onze nieuwe werkkringen aan de slag. Frans begint op 1 september en zal op 23 september bevestigd worden, om 14.00 uur in ‘t Keerske, het kerkgebouw van de Protestantse gemeente te Brugge (Keersstraat 1, 8000 Brugge). Annemarie wordt op 9 september bevestigd, om 15.00 uur in de Protestantse kerk te Sluiskil (Louisastraat 43 te Sluiskil). We zien naar dit nieuwe begin uit. In zekere zin is het een bevestiging van onze terugkeer naar Nederland, of eigenlijk naar België en toch ook nog een beetje Nederland.

Verlangen naar Israel
Regelmatig gaan onze gedachten uit naar Israel. Zouden we wel weer even iets willen zien van het prachtige en afwisselende landschap. Of verlangen we naar een ontmoeting met mensen met wie we mochten samenwerken en die ons vaak diepgaand hebben geïnspireerd tot het zoeken en bewaren van menselijke verhoudingen juist in een conflict situatie. Want ons meerjarig verblijf in Israel en in Nes Ammim heeft ons diepgeraakt en misschien ook wel een beetje veranderd: in alle nuchterheid en zorg over de situatie in Israel niet zonder hoop vanwege de Israeli, Joods en Arabisch, die blijven hopen. Maar gaandeweg op onze wandelingen door Brugge ontdekken we meer en meer dat “Brugge, ‘t zij van welken kant, gedachten bijbrengt van ‘t Heilig Land.” (Guido Gezelle). En dat doet ons goed!

Als je in de buurt van Brugge komt en je zou even willen langskomen, van harte welkom!

Hartelijke groet,

Frans van der Sar en Annemarie van Andel
(Adres bekend bij de webredactie: webredactie@pgz-zaandam.nl)

Categorieën: Nieuws | Tags: , , , | Geplaatst op 28 augustus 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856