Geestelijke zorg in het Zaans Medisch Centrum

 De geestelijke bijstand in het Zaans Medisch Centrum is veranderd. Het Zaans Medisch Centrum heeft hierover gesproken met kerken uit de Zaanstreek en het humanistisch verbond. Bert Boer geeft hier reactie op.

 Geestelijke zorg nieuwe stijl in het ZMC een verbetering?

 Onlangs heeft het ZMC gesproken met de kerken uit de Zaanstreek en het Humanistisch Verbond over de nieuwe opzet van de geestelijke bijstand in het ziekenhuis. Daaraan vooraf had ik samen met  ds Jan van Aller, voorzitter van onze classis en  Matthé Bruijns, RK pastor, drie keer een gesprek gehad met de Raad van Bestuur.

Oproepkrachten

Wij stelden de gesprekken op prijs en hebben enige verbeterpunten kunnen aanbrengen in de concept-voorstellen van het ZMC. Maar niet op de belangrijkste wijziging: het afschaffen van de Protestantse geestelijk verzorger om in de plaats daarvan een pool van oproepkrachten te gaan vormen. Dat past volgens het ZMC beter bij deze tijd en daarmee kan flexibeler ingespeeld worden op de verschillende achtergronden van de cliënten. Die oproepkrachten worden gebeld als een cliënt er om vraagt en worden op uurbasis betaald. Voor mensen met een islamitische achtergrond kan dat een verbetering zijn, want daarvoor is momenteel niets geregeld.

Een specialisatie

Wij zijn van mening dat het veel beter is als geestelijk verzorgers in het ziekenhuis aanwezig zijn, hun gezicht kunnen laten zien en gemakkelijk aanspreekbaar zijn. Een ernstig zieke cliënt die in een crisissituatie behoefte heeft aan een gesprek zal niet zo gemakkelijk vragen: bel eens die vreemde mijnheer of mevrouw X voor mij. Onze grootste zorg is niet in de eerste plaats betrokken kerkleden, want bij die zal  de eigen dominee of pastor ongetwijfeld op bezoek komen. Het gaat om die steeds grotere groep van randkerkelijken en mensen zonder geloof, waarvoor onvoldoende aandacht zal zijn. Tenzij ze “zelfredzaam zijn”, waar het ZMC vanuit gaat. Maar wie is dat nog in een crisissituatie?

Het zal in de praktijk nog niet zo gemakkelijk zijn om een pool van oproepkrachten te vormen. De kerken zitten in een krimpsituatie en predikanten en pastores werken zich een slag in de rondte om hun taak in de gemeente of parochie te vervullen. Bovendien is geestelijke zorg en bijstand in een ziekenhuis een specialisatie, die eigen kennis en vaardigheden vereist.

In het gesprek met het ZMC werd door de deelnemers van verschillende kanten benadrukt hoe ontzettend belangrijk goede geestelijke bijstand in allerlei situaties kan zijn. Dat werd ook verwoord door Kitty Prins en Luut Visser, die namens de vele vrijwilligers in het ZMC aanwezig waren. Cees en Christiaan Homburg vertegenwoordigden de Zaanse Zieken en Bejaarden Omroep, waarvoor het nog niet duidelijk is of die een plekje krijgt in de nieuwbouwplannen.

Zorgen

Een  punt van kritiek is dat ds Jacob Meinders vorig jaar al geen contractverlenging kreeg terwijl de nieuwe opzet nog helemaal bedacht moest worden. Er is dus al 10 maanden een vacature, die nu definitief gaat vervallen. Daar komt zelfs een paar maanden bij, want de nieuwe opzet moet nog helemaal uitgewerkt en ingevoerd worden. Inmiddels heeft ook Ria Pielage na vele jaren van trouwe dienst, haar functie per 1 juni opgezegd. Er blijft zo heel weinig over. Wij zijn zeer bezorgd en blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

 

Categorieën: Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 24 mei 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

1 Reactie

 1. door Gerhars Elbers

  Op 31 mei 2013

  Dag Bert,
  Je artikel gelezen en na zoveel jaren word ik weer warm over dit zeikenhuisbeleid. Warm door verontwaardiging over dit ziekenhuisbeleid. Het is precies 10 jr geleden dat we namens de gezamenlijke denominaties protest aantekenden tegen hetzelfde beleid. Met 4000 handtekeningen uit Zaanstreek-Waterland. Uitstel van excecutie blijkbaar.
  Is de kwaliteitswet niet meer van toepassing?
  Alle goeds
  Gerhard

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856