Geestelijk fit

De overdenking van dominee Sjaak Visser.

Het valt me op dat steeds meer sportscholen en fitness-centra de deur openen in Zaandam. Het is booming business. We zitten te veel, we bewegen te weinig. En om lekker in je lijf te zitten is het belangrijk om te bewegen. Liefst onder deskundige begeleiding. De indoorroeier, de hometrainer, de crosstrainer en de trilplaat zijn apparaten die je daarbij kunnen helpen. Je conditie verbetert, je komt er beter uit te zien, en je kan zo op een gezonde manier ook nog wat vet kwijtraken. Het kost minimaal tientallen euro’s per maand, maar het is het dubbel en dwars waard. Je wordt er lichamelijk de mens door zoals je bedoeld bent.

Wat voor het lichaam geldt, geldt ook voor de geest. Ook dat besef begint steeds meer te komen. We praten dan over levenskunst. Maar zoiets ontstaat ook niet vanzelf. Iedere kunst vraagt oefening, net zoals iedere sport. Om goed te kunnen schilderen, moet je veel oefenen. Om goed te leren tennissen, moet je vaak op de tennisbaan staan (en een goede trainer hebben). Dat geldt ook voor voetbal en ook voor schaken. En zo is er voor de geest oefening nodig om zich te ontwikkelen. Het heeft met de vorming van een sterk karakter te maken, en een karakter wordt gevormd door de deugd. In de Bijbel staat ergens ‘het geloof wordt verrijkt door de deugdzaamheid’. Dit heeft niet met een theorie te maken.

Geestelijk FitJe leert het goede leven niet door regels uit je hoofd te leren, maar door voorbeelden en door navolging (ik denk dat Jezus daarom zoveel nadruk heeft gelegd op ‘wordt mijn navolgers’, Hij heeft nooit een boek geschreven, maar een leven voorgeleefd). Daarnaast heeft het ontwikkelen van een karakter ook te maken met verhalen. Verhalen over wie we zijn, waar we vandaan komen, waar we naartoe gaan. Die inspireren, die motiveren. Zeker als je weet welke plaats jijzelf in het Grote Verhaal kan innemen.

Ik denk dat we als kerk opnieuw moeten ontdekken dat we hierin heel veel te bieden hebben. Het gaat er ook om dat we instrumenten aanbieden die daarbij helpen. Wat zijn de geestelijke hometrainers, crosstrainers en trilplaten? Wat hebben we in de aanbieding en wat kunnen we ervoor ontwikkelen om stevig in het leven te staan? De kerkdienst als een trilplaat waar je mee vibreert in de spanning van de boodschap van het Koninkrijk (je ontdekt je plaats in het Grote Verhaal van God)? Films en ‘Song of Praise-diensten met getuigenissen’, als crosstrainers die het hele lichaam in beweging zetten en waarin je voorbeelden ziet hoe je als navolgers kunt leven. Meditatietechnieken als hometrainers om innerlijke motivatie op te doen en verbondenheid met de Eeuwige te ervaren.

Ik ben benieuwd wat voor voorbeelden er nog meer zijn te verzinnen.

In ieder geval vind ik het een uitdaging om naar de kerk te kijken als een geestelijk fitness-centrum of als een geestelijke sportschool. Ik heb zo’n idee dat daar markt voor is. En ik wet zeker dat het goed is. Wie ideeën voor nieuwe instrumenten heeft, of voor innovatie van bestaande, mag bij mij langs komen.

Ds. Sjaak Visser.

Zie ook het boek ‘Geestelijk fit – het belang van christelijke karaktervorming’ door Graham Tomlin.

Categorieën: Nieuws, Van onze voorgangers | Tags: , , , , , | Geplaatst op 18 juni 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856