Film in de Noorderkerk: Red Dust

Op zaterdag 12 januari draaien we de film Red Dust in de Noorderkerk, van 20:00 tot 22:00 uur. De film sluit aan bij het thema Gerechtigheid.

Red Dust is een Engelse / Zuid-Afrikaanse film uit 2004. De film is gebaseerd op het boek van Gillian Slovo en volgt een Zuid-Afrikaanse politieman, die de hulp inroept van een (van oorsprong Zuid-Afrikaanse) aanklaagster in New York om een zaak te winnen voor de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzieningscommissie. Het handelt om een politiek activist die tijdens zijn gevangenschap gemarteld zou zijn en zijn medegevangene die spoorloos is verdwenen.

Amnnestie in ruil voor waarheid

De Waarheids- en Verzoeningscommissie werd ingesteld na de apartheid in Zuid-Afrika. Doel van de commissie was om de gapende wonden die de apartheid geslagen had te herstellen. Desmond Tutu zei als voorzitter van de waarheids- en verzoeningscommissie het volgende:

 Beter dan gerechtigheid in de vorm van vergelding, is gerechtigheid die tot verzoening leidt.

Na de apartheid had men de keuze uit vervolging van alle apartheidsdaders óf amnestie voor alle apartheidsmisdaden. Dat kwam neer op alles of niets. Vervolging van alle daders was onbegonnen werk, maar amnestie voor iedereen vond men ook onwenselijk. De kerngedachte van de waarheids- en verzoeningcommissiee kan worden samengevat als amnestie in ruil voor waarheid. Persoonlijke amnestie werd alleen toegekend als de persoon in kwestie de volledige waarheid zou onthullen over zijn of haar misdaden begaan onder de apartheid.

Iedereen is welkom

De zaal is open vanaf 19:30. De koffie staat dan klaar. Voor de filmavond wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 5,00. Dit bedrag is ter dekking van de kosten; voor de filmrechten moet betaald worden en er staat een hapje en drankje klaar na afloop.

 

Met vriendelijke groet,

Rene de Vries en Cornelis Kaai

Categorieën: Activiteiten, Film | Tags: , , | Geplaatst op 2 januari 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856