Expositie “Sterke Vrouwen” van Trijntje Munters

Expositie “Sterke Vrouwen” van Trijntje Munters in Het Weefhuis op 18/19 en 25/26 februari.

Geïnspireerd door het 50-jarig bestaan van Amnesty International heeft ons creatieve gemeentelid Trijntje Munters-Veenendaal een serie van 18 portretten gemaakt. Van stuk voor stuk “sterke vrouwen”  die in de loop van die 50 jaar ieder op eigen wijze en met grote risico’s voor hun veiligheid, zich hebben ingezet voor de mensenrechten. Mensen waarvoor Amnesty in actie kwam, soms met succes. Vrouwen als Aung San Suu Kyi en Su Su Nway uit Birma zijn door de internationale druk na jaren vrijgelaten. Voor anderen werd bereikt dat de mishandelingen ophielden en het verblijf in gevangenschap wat draaglijker werd.

Trijntje heeft ze een “gezicht” gegeven. Vanaf krantenfotootjes schilderde zij veelkleurige, sterke portretten. Met ogen die je aankijken, ogen die zeggen: “hou vol en vecht zonder geweld”. Zoals Rebiya Kadeer uit Oegoerie (China). Zij had een zetel in het Volkscongres en leek een symbool van het nieuw China. Haar strijd tegen de onderdrukking van de Oeigoeren werd haar noodlottig. Zij werd gevangen gezet en pas na zes jaar vrijgelaten. Om tegelijk verbannen te worden. Ze is nu leider  van de oppositie in het buitenland.

De expositie van de originele schilderijen (reproducties hangen al maanden bij de entree van het station Zaandam!) is op zaterdag 18 en zondag 19 februari en op zaterdag 25 en zondag 26 februari van 13:00 tot 17:00 uur in het Weefhuis in Zaandijk – Lagedijk 39.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 18 februari om 15:00 uur  door prof. mr. Thomas Spijkerboer. Hij is hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit  en gespecialiseerd in asiel, gender en migratierecht.

 

Bert Boer

About Bert Boer
Dit artikel is geschreven door Bert Boer die zich een betrokken lid voelt van de PGZ. Hij is voorzitter van de werkgroep Communicatie van onze gemeente. Daarnaast is hij maatschappelijk actief bij Amnesty Zaanstreek, SNAZ, Kerk en Vrede en de Global Greens.

Categorieën: Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 2 februari 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856