Eva Cassidy popdienst met pittig thema

Op 16 november 2014 vertolkt Jerney Kate nummers van Eva Cassidy tijdens een popdienst in de Grote Kerk van Westzaan. Vanaf 16:00 uur bent u/jij welkom, de dienst begint om 17:00uur.

Dit kan zomaar een popdienst worden waar een traantje wordt weggepinkt. Enerzijds omdat er muzikaal gezien heel gevoelige liederen te beluisteren zijn. Anderzijds omdat de thematiek dit jaar heftiger is. Eva Cassidy heeft nogal wat nummers gezongen over het einde van het leven. Over een leven na de dood. Vandaar de titel dit jaar: Voorbij de regenboog”, vertelt dominee Cornelis Visser.

De sfeervolle Grote Kerk van Westzaan is 16 november het decor voor de bijzondere popdienst met als titel Over the Rainbow. De vertolking van Eva Cassidy (zie youtube) staat garant voor kippenvel. Minstens zo goed is zangeres Jerney Kate die, samen met haar band, de popdienst naar een professioneel niveau tilt. Jerney Kate toert momenteel langs de Nederlandse theaters met haar programma Inspired by Eva.

 

Cornelis Visser: ,,De Zin In Pop-groep (ZIP) waagt met Eva Cassidy een gok. Want niet iedereen weet wie ze was. Maar ik verwacht toch veel muzikale herkenning want ze zong zeer bekende covers van onder meer Sting, Simon & Garfunkel en Louis Armstrong.”

Jerney Kate en haar band kan de gevarieerde muziek van Eva zeer dicht benaderen, een kunst op zich. ,,De eigenzinnige Amerikaanse zangeres weigerde zich toe te leggen op één stijl. Eva zong gospel, jazz, blues, folk én pop. Het ene lied heel intiem, het andere nummer swingt de pan uit.”

 

Onbekend maakt onbemind?

Cornelis Visser glundert bij het idee dat topzangeres Jerney Kate met haar band naar Westzaan komt. Tegelijk beseft hij dat de naam Eva Cassidy niet bij iedereen een bel doet rinkelen. ,,Pas na haar dood kreeg Eva Cassidy bekendheid. Bij voorgaande popdiensten kozen we veilige thema’s en muziek van herkenbare artiesten. Met altijd een bomvolle kerk. Dat kan nu anders zijn, ja. Maar we weten ook dat we door de jaren heen een harde kern aan fans hebben opgebouwd. Er zijn muziekliefhebbers die de popdienst een jaar van tevoren in hun agenda noteren.”

Steeds weer moeilijk

Is het sowieso niet moeilijk elk jaar hetzelfde niveau te halen? Wéér een volle kerk, wéér veel buitenkerkelijken, wéér veel aandacht in de media?

Cornelis Visser: ,,Kenmerk van onze popdiensten is dat we het ons niet makkelijk willen maken. Elders in het land zie je predikanten die zich in één artiest gespecialiseerd hebben: bijvoorbeeld U2 of Marco Borsato. Wij als ZIP kiezen elk jaar voor een andere artiest of band en beginnen op nul.  We hebben gelukkig een jaar de tijd om ons in de songteksten te verdiepen. Dit jaar kiezen we niet alleen qua muziek, maar ook qua thema voor de uitdaging.  Andere jaren waren het thema’s als naastenliefde. Dit jaar is het theologischer. Roepen de teksten vragen op als: ‘Wat is je troost als je ziek wordt? Wat is je hoop als het einde in zicht komt? En: is er leven na de dood?’.

Maar bij zulke thema’s … moet je dan niet kerkelijk zijn om de popdienst mee te maken?

,,Nee, helemaal niet. Dit zijn vragen van alle tijden en van iedereen. We pretenderen alleen dat vanuit de Bijbel en het geloof een heel waardevolle richting  te wijzen is. De ZIP-popdienst is voor iedereen mee te maken. En de vorm van de popsong maakt het natuurlijk bij uitstek laagdrempelig.”

Popdienst ‘Voorbij de Regenboog’ op 16 november in de Grote Kerk van Westzaan, Torenstraat 1, begint om 17.00 uur. Kerk open 16.00 uur.

 

Door: Dirk Karten

Volg het laatste nieuws over de popdienst via Facebook. (toets in: Zin in Pop). Stuur een ‘like’!

About Webredactie Ellis van Atten
Ik heb dit artikel op de website geplaatst als lid van de webredactie. Dit betekent dat het niet door mij geschreven is. Wilt u reageren op dit artikel, dan kan dat door hier onder een commentaar toe te voegen. Uw commentaar is dan voor iedereen leesbaar. U kunt er ook voor kiezen om een email te sturen naar de webredactie, door te klikken op de link hieronder. De leden van de webredactie zijn Neeltje, Roselien, Christien en Marja.

Categorieën: Dienst | Tags: , , | Geplaatst op 15 oktober 2014

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856