Een bijzondere ontmoeting

Shane Claiborne

Dominee Sjaak Visser dacht met een ‘softe flower-power hippie’ te maken te hebben, maar moest zijn oordeel bijstellen.

‘Ik ben Shane Claiborne tegengekomen op het Flevofestival. Shane is een Amerikaan (ik kan denk ik beter zeggen dat hij uit Amerika komt, want ik vind hem nu juist geen typische Amerikaan), Shane komt dus uit Amerika en heeft een boekje geschreven met als titel ‘Hoe Jezus de wereld op zijn kop zet (en mijn leven ook)’. Ik had wel eens wat van hem gehoord, maar ik was nieuwsgierig wie hij was en wat hij te vertellen had.

Softe hippie
Mijn eerste indruk was ‘een softe flower-power hippie’. Maar al bij zijn eerste zinnen moest ik mijn oordeel bijstellen. Hier stond iemand die echt iets te zeggen had en dat zelf ook leefde. Leven in vertrouwen en gehoorzaamheid, radikaal en nuchter, kiezen voor een eenvoudige levensstijl (en dan ook met de armen gaan leven, naast hen gaan staan en voor hen instaan), kiezen voor pacifisme (maar dan ook terwijl de VS Irak aanvalt, gaan helpen in de ziekenhuizen in Bagdad). Voorbeelden voor hem zijn Franciscus en Moeder Teresa. Die citeert hij ook geregeld, zoals de uitspraak van moeder Teresa: ‘We kunnen geen grote dingen doen, alleen kleine dingen met grote liefde. Het gaat er niet om hoeveel je doet, maar hoeveel liefde je erin stopt.’ En volgens haar is onder de rijken in het Westen de vreselijkste soort van armoede te vinden, eenzaamheid.

‘Mensen worden gekruisigd omdat ze zich bij hen aansluiten’
Waar het Shane omgaat is dat we niet allerlei dogma’s de wereld in sturen, maar dat we, vanuit ons geloof en vertrouwen op een nieuwe manier in het leven staan, op een nieuwe manier leven. Hij zegt: ‘Mensen worden niet gekruisigd vanwege hun liedadigheid. Mensen worden gekruisigd omdat ze met hun leven van liefde de sociale orde verstoren en een nieuwe wereld te voorschijn roepen. Mensen worden niet gekruisigd omdat ze arme mensen helpen. Ze worden gekruisigd omdat ze zich bij hen aansluiten.’

Kathedraal gekraakt
Shane heeft zich aangesloten bij een aantal dakloze gezinnen die een kathedraal gekraakt hadden en op straat gezet dreigden te worden. Zo proberen ze lelijke dingen mooi te maken en maken muurschilderingen met graffiti. Ze leggen tuinen aan temidden van betonnen bouwvallen. Ze krijgen boetes omdat ze voedsel uitdelen en daar geen licentie voor hadden. Ze komen in de gevangenis terecht omdat ze met de daklozen onder de sterrenhemel slapen. Ze hangen rond met kinderen en helpen ze met huiswerk. Maar ook stellen ze de vraag of je bij bedrijven kan blijven werken die mensen in de Derde Wereld uitbuiten, en ze noemen concrete voorbeelden van Coca Cola, Disney, Nestle. Je moet je toch ook afvragen of je in een sekswinkel kan blijven werken als je je bekeert?

Een gewone volgeling
Shane Claiborne maakt duidelijk dat deze stijl van leven alles te maken heeft met een volgeling van Jezus zijn. Het is uitdagend, inspirerend, concreet, het gaat om de gewone alledaagse radikaliteit. Ik heb inmiddels zijn boek gelezen en het is een tijd geleden dat ik zo’n inspirerend boek ben tegengekomen. Ik ben heel benieuwd op welk spoor het mij zal zetten. Want als ik ergens voor gekozen hebt, dan is dat om Jezus in deze wereld te volgen. De kern van het gebed dat Jezus ons heeft leren bidden is ‘dat zijn Koninkrijk op deze aarde komt, zoals het nu al in de hemel is.’ Van geloven ga je in ieder geval niet zweven.

N.a.v. ‘Hoe Jezus de wereld op zijn kop zet (en mijn leven ook)’ van Shane Claiborne’.

Ds. Sjaak Visser

Categorieën: Blog, Nieuws | Tags: , , , | Geplaatst op 6 september 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

1 Reactie

  1. door Bert Dicou

    Op 17 september 2012

    Beste collega,
    Wat leuk dat u Shane Claiborne ‘in het echt’ ontmoet heb. Ik heb over hem geschreven in mijn boek ‘Heilig. Gewoon nu’ als één van de voorbeeldfiguren van deze tijd, zeg maar een ‘moderne heiige’. In het boek ook verslag van een paar bezoek aan Nederlandse groepen die door hem geïnspireerd zijn (Noelhuis Amsterdam, Overhoop Utrecht). Ik denk dat het aloude voorbeeld/navolging-mechanisme nog steeds werkt! Reden tot optimisme.

    Bert Dicou

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856