ds. Birke Rapp

ds Birke Rap

Hallo, mijn naam is Birke Rapp en ik ben sinds de zomer 2013 predikante (60%) in Zaandam, verbonden aan de wijk oost maar met een bijzondere opdracht voor het kinder- en jongerenwerk in de PG Zaandam. Ik ben getrouwd met Theo de Lange, die oorspronkelijk uit Zeeland komt, en bij bagger- en offshorebedrijf Van Oord werkt aan de bouw van offshore windparken. Samen hebben wij drie dochters, Tami (1997), Talya (1999) en Debra (2002).

Ik ben geboren in Winterthur in Zwitserland en voor een groot deel van mijn jeugd opgegroeid in het kleine stadje Calw in het Zwarte Woud (Duitsland). Al sinds mijn belijdenis met 14 wist ik dat ik dominee wilde worden. Ter voorbereiding op mijn studie theologie heb ik na mijn schooltijd een jaar in Nes Ammim (Israel) gewerkt. En zo komt het dat ik me in mijn studietijd in Tübingen, Amsterdam en Heidelberg veel met het christelijk-joodse dialoog en Judaica heb bezig gehouden. Daarnaast vond ik het altijd boeiend om met de oecumene, de liturgische beweging en ook feministische vraagstellingen bezig te zijn.

Na mijn studie theologie kreeg ik als protestantse de kans om aan een proefschrift over het Hooglied in de Joodse traditie te werken aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Een leuke combinatie, die in mijn proefschrift “Rabbinische Liebe” in het jaar 2003 resulteerde. De tijd van mijn onderzoek waren soms tropenjaren, maar ook een tijd om mijn inspiratiebronnen voor het geloof te ontdekken. De belangrijkste inspiratiebron is zeker het op een speelse manier bestuderen en actualiseren van Bijbelteksten. In het verlengde hiervan ontwikkel ik samen met twee collega’s lesmateriaal bij de Stichting LEV ( http://www.stichtinglev.nl ). Verder wordt ik geïnspireerd door  de verwondering over de kleine “toevalligheden” van het dagelijkse leven, de harmonieën om ons heen in muziek, kunst en natuur en in het concreet invulling geven van het omzien naar elkaar. Bovendien heb ik een passie voor het samen muziek maken (klassiek, modern, Klezmer… met van mijn kant piano en klarinet).

De tijd aan de universiteit was belangrijk maar heeft mij uiteindelijk toch tot mijn oorspronkelijke beroepswens doen terugkeren. En zo ben ik met 40 jaar in 2008 als predikant in mijn eerste gemeente, de gemeente Zeevang en Oudendijk begonnen. In de kleine dorpsgemeenschap heb ik met veel plezier als dominee gewerkt en heb ik alle facetten van het kerkenwerk in het klein mogen leren kennen. Hier bleek dat ik het werken met kinderen en jongeren (b.v. in kinderdiensten, toneelstukken, nacht zonder dak en een Paasnacht met labyrint), creatieve diensten rond oogstdankdag, vredeszondag, startzondagen en Paascycli etc), bijbelstudies / leerhuizen en pastoraat heel erg leuk vond. De uitdagende vraagstellingen en openheid van jongeren en de levenswijsheid en inzichten van ouderen is soms een hele interessante mix… Graag zou ik daar nog een keer mee aan de slag willen gaan.

www.pknzeevangenoudendijk.nl/fotoboek.html

De gemeente Zaandam is een levendige stadsgemeente met de bijzondere uitstraling van de stad als nijverheids- en industriestad. Het is een stadsgemeente rijk aan talenten, ideeën en ook daadkracht…! Wat een kans van kerk-zijn. Ik zal mij in mijn inzet met name op het kinder- en jongerenwerk, (bijzondere) kerkdiensten en pastoraat richten.

Update : ds. Birke Rapp is sinds september 2017 niet langer verbonden aan onze gemeente.

 

 

Categorieën: Nieuws | Tags: | Geplaatst op 24 september 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856