In dienst van de naaste

Na bijna 130 jaar is eind vorig jaar afscheid genomen van de Zaanse afdeling christelijk-sociale arbeid en bezinning, die aan het begin stond van de woningbouwvereniging Patrimonium. Rolf Wouter schreef over deze geschiedenis een boek ‘In dienst van de naaste’. Bert Boer vertelt over het afscheid en over het boek.

Vorig jaar is in de Noorderkerk na bijna 130 jaar afscheid genomen van de christelijk-sociale arbeid en bezinning door Patrimonium in Zaandam. Dat gebeurde met een boeiend referaat van prof. Rolf van der Woude over “De verborgen geschiedenis van de Zaanstreek, Patrimonium in een rode regio”. Het prachtige boek, dat hij hierover geschreven had, werd vervolgens aan alle bezoekers uitgereikt.

Bewogenheid

Het prachtige boek, dat hij hierover geschreven had, werd aan alle bezoekers uitgereikt.  Het betekende tevens het bestuurlijke afscheid van ons gemeentelid Arie Visser ( Schipbeek, Het Kalf) die tientallen jaren de actieve en sociaal bewogen voorzitter is geweest. Geweldig wat hij en zijn medebestuursleden hebben betekend voor Zaandam. In de nieuwsbrief NOVUM van het Historisch Documentatiecentrum (HDC) voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit trof ik een aardig verslag, dat ik hieronder graag integraal doorgeef.

Presentatie boek over werkliedenverbond Patrimonium Zaandam.

 HDC-medewerker Rolf van der Woude, kenner van de christelijke vakbeweging en haar voorlopers, voegde een nieuwe titel toe aan zijn toch al aanzienlijke rij boeken. Op 8 februari presenteerde hij het boek In dienst van de naaste,  dat verscheen bij de EON pers in Amstelveen. Hij beschrijft daarin de lokale christelijk-sociale strijd voor gelijkberechtiging van de arbeidersstand. Niet langs de weg van klassenstrijd en revolutie, maar via een geleidelijke weg werd gestreefd naar verbetering van de leefomstandigheden van de arbeiders. Daarbij hechtte men aan het orthodox-protestantse geloof.

Het meest tot de verbeelding sprekend uit 130 jaar christelijk-sociale arbeid en bezinning in Zaandam was de woningstichting die de afdeling in 1917 oprichtte. Ook op het gebied van zorg, onderwijs, bibliotheek- en vormingswerk en christelijk-sociale bezinning werden veel activiteiten ontplooid. Het boek werd aangeboden aan de laatste vertegenwoordigers van Patrimonium, die de opheffing luister bijzetten door het resterende kapitaal te verdelen onder vertegenwoordigers van goede doelen.

Nieuwsgierig

Meer over dit boek en waar u dit kunt bestellen vindt u hier.

 

Categorieën: Boekentip | Tags: , | Geplaatst op 29 januari 2014

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856