Diaconaal jaar 2012: intensief en bewogen

Verbindende handen

‘Als wij terugkijken stellen wij vast dat 2012 een intensief en bewogen diaconaal jaar was’. Hans van den Berg doet verslag van het diaconaal jaar 2012.

Samen met u als gemeente waren wij bewogen over en betrokken bij de nood waar mensen wereldwijd maar ook hier in de stad in verkeren. Gezamenlijk hebben wij ons voor die mensen ingezet en zo goed mogelijk geholpen en willen dat ook blijven doen.

Project Ali-Jan
Uw medewerking tijdens het ZWO project Ali-Jan was een groot succes. Wij hebben als gemeente bijna het gehele interieur van de pastorie in Wormer verzorgd waar 10 minderjarige asielzoekers een veilig thuis hebben bij hun pleegouders Salari en Ahmad. Een week geleden belde Salari ons op en sprak haar zorg uit hoe alles financieel rond te krijgen. De jongens hebben geen aanvullende zorgverzekering en kosten als tandarts en medicijnen worden door Salari en Ahmad uit eigen spaargeld betaalt maar die bron droogt aardig op . De jongens doen het goed op school zijn vlijtig, leren onze taal en hopen met de opgedane kennis t.z.t. terug te keren naar hun eigen land.

Verder hebben wij met uw steun voor veel mensen, wereldwijd via kerkprojecten van Kerkinactie maar ook via regionale projecten, wat mogen betekenen.

Hulpverzoeken uit de Zaanstreek
Ook uit eigen stad kwamen er dit jaar een flink aantal verzoeken om hulp. Door de economische recessie zijn mensen in de problemen gekomen. Vaste lasten als zorg, energie en huur worden dan niet tijdig betaalt . Samen met de Gemeente , SMD en GGD zochten wij naar oplossingen om zo de mensen weer grip te laten krijgen op hun huishoudboekje.

De mogelijkheden die er zijn
Wij proberen altijd eerst wat er aan mogelijkheden zijn die de overheid, als schild voor de zwakken, heeft te bieden zoals toeslagen, bijzondere bijstand en mogelijke voorzieningen via de WMO. Het aantal gebruikers van de voedselbank neemt toe wat voor zichzelf spreekt. Ook heeft u ons als gemeente in staat gesteld om in bijzondere gevallen een lening te verstrekken, die, en dat gebeurd meestal netjes, wordt terug betaald. Zodat wij daarmee indien nodig weer anderen kunnen helpen.

Zorg voor de kwetsbaren
Het baart ons zorgen dat mensen hun baan verliezen en daardoor teruggaan in inkomen wat vooral hard aankomt bij gezinnen met kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten. Soms krijgen wij verzoeken van bureau jeugdzorg om te helpen bij het aanschaffen van schoolboeken. Ook kleine zelfstandigen, de ZZPers, zijn vaak onverzekerd en kunnen de premies niet betalen en houden nauwelijks het hoofd boven water. Duizend diakenen hebben onlangs op de Diaconale dag een petitie aangeboden aan de regering waarin zij de overheid op haar zorgplicht hebben gewezen met name ten aanzien van de meest kwetsbaren onder ons.

Ja, een bewogen jaar waarin wij onze penningmeester Dirk Brinkman hebben moeten afstaan. Dirk die het diaconaat bij uitstek gezicht gaf.

Vooruit kijkend naar 2013 wacht ons, met uw betrokkenheid en hulp als gemeente, veel werk te wachten.

Namens de Diaconie
Hans van den Berg

About Diaconie
De kerk staat in dienst van de wereld. Dat aspect noemen we diaconie en betekent: zorg , hulp en je dienstbaar opstellen ten aanzien van mensen in nood dichtbij en wereldwijd. Maar betekent ook contacten leggen met instanties en bemiddelen tussen mensen.

Categorieën: Diaconie, Nieuws | Tags: , , , , | Geplaatst op 15 december 2012