De favoriete Bijbeltekst van ds. Rien Jansens

Ds Rien Jansens

Gemeenteleden vertellen in ‘De favoriete Bijbeltekst van..’ over hun favoriete Bijbelpassage en leggen uit waarom juist deze passage veel voor hen betekent. Zij geven het stokje door aan een ander gemeentelid. We starten deze serie met de favoriete tekst van dominee Rien Jansens.

‘Als je mij vraagt wat mijn favoriet Bijbeltekst is, zou ik willen antwoorden: ‘dat is deze tekst: “Want in hem leven wij, bewegen wij en zijn wij”. (Handelingen 17,28)’

Is God mannelijk of vrouwelijk?
Het gaat hier over God, tot Hem bidden we, over Hem (s)preken we, in Hem geloven we, Hem dienen we en Hem eren we, er zijn er ook die Hem niet moeten, soms ken je zelf zulke momenten, dan wil het even helemaal niet en zit ik op slot. Ik spreek hier steeds over Hem, maar dat wil niet zeggen dat God mannelijk is, is Hij dan vrouwelijk? Geen goede vraag, op deze manier sluit ik Hem op in m’n eigen denkkaders of vereenzelvig ik Hem met een beeld dat ik van Hem heb, dan doe ik Hem te kort, ik kan beter inclusief denken, dus dat Hij ook een Zij is.

“Want in hem leven wij, bewegen wij en zijn wij”. (Handelingen 17,28)

‘God is beeldloos’
“Eigenlijk”, zegt Kees Waaijman in zijn mooie boek over spiritualiteit “is God beeldloos. Hij is meer een sfeer die alles doortrekt en draagt, zoals de onbekende God die Paulus tegenkomt op de Areopaag: „in Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij‟. Ik ben dat eens met Waaijman. God is intiem verweven met de wording van ons mensen; Hij is de dragende grond van mijn levensloop; de kern van het goede leven; de sturende kracht, waarmee ik moet leren meegeven; de levenskracht die het leven van de gemeenschap draagt en beschermt; de liefdeskracht en bron van barmhartigheid; ook de kracht die het leven stuwt, verandert en doet groeien.

Deelname van God aan het menselijk leven
Ik geloof dat God op een spontane wijze deelneemt aan het menselijk leven. En dat Hij intiem betrokken is bij de menselijke liefde, en dat Hij zich laat ervaren als een beschermende Aanwezigheid” Al zijn er ook momenten dat ik dat anders voel …. „Hij wordt als persoonlijk ervaren, in de betekenis van: intiem betrokken bij de persoonlijke levensloop, want , zeg nou zelf, Hem alleen als een vorm van energie zien – wat God ook is – dat is wel erg onpersoonlijk en blokkeert bidden, nee, in Hem leven wij, bewegen en zijn wij.

Ik geef het stokje door aan Rein de Lange

Rien Jansens

Hier vindt u een overzicht van alle favoriete Bijbelteksten.

About Rien Jansens
Mijn naam is Rien Jansens. Kerk is in mijn beleving een bezield verband, onderweg kun je dat geregeld meemaken: gesprekken met mensen, samen met hen een eind optrekken, wel en wee delen, het is een gebeuren over en weer, daar knappen mensen van op, ik ook trouwens. Omzien naar elkaar is een belangrijke trek van kerkzijn.

Categorieën: Favoriete Bijbelteksten | Tags: , , , | Geplaatst op 16 oktober 2012