De buren van de Noorderkerk

Hoewel de gemeenteleden van de PGZ al jaren samen kerken, ‘wonen’ we dit seizoen definitief in de Noorderkerk. Dat voelt toch als verhuisd en het maakt mij als kerkganger nieuwsgierig naar mijn nieuwe omgeving. Wie zijn bijvoorbeeld die mensen in het gebouw naast ons, waar vroeger het buurthuis in zat? Op bezoek bij Stichting Asamai.

Stichting Asamai is de culturele stichting van de Afghaanse Hindoes in Nederland. Na een afspraak gemaakt te hebben stap ik op een zondagmiddag het gebouw binnen. Bij de ingang staan schoenen en slippers, die van mij mogen erbij.

Al snel maak ik kennis met dhr. Ram Parkash van het bestuur. Hij stelt voor mij eerst rond te leiden en gaat mij voor naar boven, naar een ruimte waarvan één wand gevuld is met beelden. Bij sommige beelden staan schalen met fruit. Mannen en vrouwen in feestelijke kleding maken muziek en er wordt gezongen. Anderen zitten stil op een bank of op de grond. Het is een gebedsruimte. Dhr. Parkash vertelt over de verschillende goden en hun betekenis. Shiva is de belangrijkste, hij is de gever van Leven. Elke god staat voor een bepaalde betekenis of kracht, zoals Waarheid of Veiligheid. Er zijn ook goden in de gedaante van een dier, zoals Hanuman (Aap), die de trouw en toewijding belichaamt, en Ganesha (Olifant), de god van de kennis en wijsheid.

Na de leider van de gemeenschap te hebben begroet gaan we weer naar beneden voor een ontmoeting met nog een aantal bestuursleden en er ontstaat een leuk gesprek waarin ik natuurlijk ook vragen krijg over onze PGZ: of wij protestants zijn of rooms-katholiek en hoe het zit met al die verschillende christelijke kerken. Of de regering de baas is van de kerk, hoeveel leden en gezinnen onze kerk heeft in Zaandam en hoe ik de toekomst zie van onze gemeente.

Belangrijk om te beseffen is dat Asamai een culturele stichting is voor leden uit heel Nederland. Omdat zij weg moesten uit hun gebouw in Amsterdam zijn ze in Zaandam beland, maar de leden komen dus vaak van ver en zijn er niet elke week. Vooral de feestdagen en momenten van rouw zijn belangrijk, het samen vieren en de rituelen delen met elkaar.

Op zondag komt men om te bidden en elkaar te ontmoeten. Op dinsdag zijn er taallessen in Hindi en /of lezingen en dergelijke. We wisselen ervaringen uit over hoe we de jongere leden betrekken bij de tradities van het geloof en stellen vast dat die het net als bij ons anders doen en gaan doen dan de ouderen, en net als wij zoeken mijn gastheren naar manieren om elkaar vast te houden en tegelijk ruimte te bieden.

Tot slot denken we na over wat onze gemeenschappen voor elkaar zouden kunnen betekenen. Allereerst is er de behoefte elkaar op bestuurlijk niveau te leren kennen. En hoewel de leden van Asamai goed geïntegreerd zijn, zijn mogelijkheden om de Nederlandse taal te oefenen altijd welkom. Natuurlijk kan ik niets toezeggen. Wel spreek ik de hoop uit dat we elkaar vaker zullen ontmoeten.

Na afloop van ons gesprek nemen de bestuursleden mij mee naar de ruimte waar straks gegeten wordt (waarbij men op de grond zit). Hindoes eten in hun tempel geen vlees of vis, roken er niet en ook wordt er geen alcohol gedronken. Veel hindoes zijn ook buiten hun bijeenkomsten vegetariër en in elk geval eet men geen rundvlees. Wil ik echt niet mee eten? Ik ben van harte welkom!

En hoewel ik ditmaal de uitnodiging moet afslaan, blijft het gevoel welkom te zijn hangen wanneer ik terugkijk op deze ontmoeting met de mensen van Asamai. Wordt vervolgd!

Door Wil Kruit, redactiemedewerker

About Wil Kruit
Medewerker redactie

Categorieën: Gezinnen, Middengroep, Nieuws, Onze Gemeente, Ouderen | Tags: | Geplaatst op 25 september 2019