Column: ‘Steen’

Steen

Naar aanleiding van een prekenserie over koning David in de Westzijderkerk schrijft Dorrit Nijhuis een aantal columns. ‘Iets niet doen’ was de eerste, ‘Brood’ was de tweede. Dit is de derde column.

De ark van God is heilig voor David, maar toch neemt hij hem niet mee als hij moet vluchten (2 Samuel 15). Waarom eigenlijk niet? Dat wat je het meest dierbaar is hou je toch bij je? Dat laat je toch niet achter met het risico dat je het nooit meer zal zien of dat andere mensen er ik-weet-niet-wat mee doen?

Leven en liefde
Heilige zaken loslaten. Mij doet het denken aan kinderen die je de vrijheid moet geven om steeds zelfstandiger te worden en hun eigen weg in het leven te vinden. En aan de liefde, die je de ruimte moet geven, opdat ze niet verstikt wordt. Alles wat met leven en liefde te maken heeft kan pas ademen als het vrij gelaten wordt. Niet in de steek gelaten, maar vrij in de zin van niet vastgebonden of opgesloten. Want iets wat levend is, wat je heilig is, en wat wordt vastgezet, dat verstart, versterft, versteent.

Stenen die schreeuwen
En zo kom ik bij de stenen terecht. Er schijnen stenen te zijn die kunnen schreeuwen (Lucas 19). Dat heb ik nog nooit meegemaakt (Gelukkig! Lijkt me angstaanjagend!). Maar des te vaker heb ik het gevoel gehad dat stenen een verhaal vertellen. Omdat ze er al zo lang zijn. Eeuwen en eeuwen van geschiedenis hebben ze meegemaakt, zowel met als zonder mensen. Steeds van vorm veranderend, van rotsblok via kei en kiezel naar zandkorrels, die op hun beurt weer samengeperst worden tot gesteente. Ze zijn een soort getuige van het leven op aarde. Hoe vast stenen ook van uiterlijk zijn, mij lijken ze altijd te zeggen: koester het leven – laat het vrij.

Dorrit Nijhuis

Klik hier voor de eerste column, ‘Iets niet doen’.
Klik hier voor de tweede column, ‘Brood’.

About Dorrit Nijhuis
Ik woon met mijn gezin in Zaandam. Ik heb een passie voor verhalen die je hart raken, die iets in beweging zetten, net als bij muziek, poezie en beeldtaal gebeurt. In mijn bijdragen op deze website probeer ik u ook op dat spoor zetten...

Categorieën: Blog, Nieuws, Overdenkingen | Tags: , , , , , | Geplaatst op 8 april 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856